Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden, Düzce’ye gümrük müdürlüğü kurulması için çağrıda bulundu.
Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden, Düzceye gümrük müdürlüğü kurulması için çağrıda bulundu.
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, gümrük müdürlüğü olmayan illerde gerçek ihracat rakamlarının kağıda yansıyandan daha fazla olduğunu belirterek, vergilerden hak edilen pay alınamadığı için yatırımların da önünün kesildiğini savundu.
Düzcenin potansiyel bir sanayi şehri olduğunu belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti; Düzce ili bulunduğu bölgede 4 tane aktif Organize Sanayi Bölgesi 1 tane kurulmuş ama faaliyete geçmemiş Organize Sanayi Bölgesi ve Orman Ürünleri Entegre Kooperatifi sitesi itibariyle sanayi üretiminin oldukça fazla olduğu bir şehrimizdir. Bu Organize Sanayi Bölgelerin de toplamda 200e yakın firma faaliyet göstermekte 10 bin in üzerinde işçi çalışmaktadır. Eylül-2019 itibarıyla Düzcenin ihracat rakamı 165 milyon dolardır ve bu rakam aslında firmaların muhasebelerinin başka vergi dairelerinde tutulması nedeniyle gerçek rakamın dörtte biri kadardır.
Düzce önümüzdeki yıllarda Organize Sanayi Bölgelerinin tam olarak dolması ve yarım organize sanayi bölgelerinin yüzde yüz faaliyete geçmesiyle gerek firma sayısında, gerek istihdam sayısında, gerekse de ihracat rakamlarında bu açıkladığımız değerlerin birkaç katına çıkması muhtemel olan önemli bir sanayi bölgesi ve şehri olacak kapasitededir.
Organize sanayi bölgelerinin yanı sıra Düzce önemli bir tarım ihraç ürünü olan fındık üretim ve işleme merkezi olarak da göze batmaktadır. 2018 yılında Düzce den ihraç edilen fındık miktarı 13 bin 797 ton dur. Fındığın yanı sıra 5580 ton diğer tarım ürünü Düzce den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir.2019 yılının ilk sekiz ayında ise 5273 ton fındık Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir. 2019 yılında fındık ve mamullerinden elde edilen ihracat geliri 2 milyon 100 bin dolar civarındadır. Aslında bu rakamlar gerçek rakamların oldukça altındadır. Zira Düzce yaklaşık 60 bin ton fındık üretilen bununda yaklaşık 30 bin ton iç fındık işlenen bir merkezidir.
Bütün bu üretim ve ihraç rakamlarına göre Düzce de maalesef gümrük müdürlüğü yoktur. Gümrük Müdürlüğünün olmaması gerçek ihracat rakamlarının kâğıt üzerine yansımasını engellemekte, bu da Düzce ve Düzce gibi gümrük müdürlüğü olmayan illerin rakamlarının düşük görünmesine sebep olmaktadır. Düzcenin yarısı kadar ihracat rakamı olan bir komşu ilimizde bile gümrük müdürlüğü varken, Düzce ilimizde müdürlüğün olmamasının izah edilebilir bir tarafı yoktur. Bu yüzden bir an önce Düzce ye gümrük müdürlüğünün kurulması Düzceli sanayici ve fındık ihracatçılarının haklı talebidir.
Ayrıca Düzce ve Düzce gibi illerimizde gümrük müdürlüklerinin olmaması şehrin elde etmesi gereken gümrük vergilerinden alması gereken payı da almamasına sebep olmaktadır. Önemli bir gelir kalemi olan gümrük vergisi kaybı, şehrin gelirini düşürmekte ve şehre yapılacak yatırımların önünü kesmektedir.
Düzce ve Düzce ölçeğindeki illerin diğer bir önemli sorunu da şirket merkezleri başka illerde olan firmaların muhasebe kayıtlarının merkezdeki illerde tutulması ve vergilerinin de şirket merkezi olan illere yatırılmasıdır. 5520 sayılı kurumlar vergisi kanunun 14. Maddesinin 4. Bendine göre ayrı beyanname verilememesi hükmü bu türden illeri vergi gelirinden mahrum bırakmaktadır. Düşünün ki Düzce de on bin metrekare fabrikasında, iki yüze yakın çalışanı olmasına rağmen firma merkezi İstanbulda olan bir ofiste beş altı çalışanı var ve bütün vergileri İstanbulun hanesine yazılmaktadır. Bu durumda fabrikanın olduğu il katma değer vergisi, kurumlar vergisi gibi gelirlerin yanı sıra işçilerin yatan stopajından bile yararlanamamaktadır.
5520 sayılı kanun da yapılacak olan bir değişiklik veya düzenlemeyle firmaların asıl üretiminin yapıldığı yer dikkate alınarak bulunduğu ildeki vergi dairesine vergi ödemeleri yapmaları şeklinde düzenlenmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde yapılacak bir düzenleme ile firmaların vergilerini üretim yaptığı şehrin vergi dairesine yatırmaları bölgemiz ve şehrimiz açısından büyük bir katma değer yaratacaktır.
TÜM KATEGORİLER