19 Nisan 2016 Salı 16:46
Okunma
Düzcede 81 projenin toplu açılışını yapan Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, vatandaşlara seslenerek Düzcede yatırım ve kalkınmanın hız kesmeden devam edeceğini belirtti ve yerli oyuncak markalarının Düzcede kurulacak Oyuncak İhtisas Sanayi ile geliştirileceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlunun müjdesini verdiği Oyuncak İhtisas Sanayinin Düzcede kurulması ile birlikte geniş bir istihdam alanının yanı sıra Türkiyede yerli üretim oyuncak markalarının ortaya çıkarak gelişmesini sağlayacak yatırım Düzcelileri sevindirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Sanayi Strateji Belgesi kapsamında gelecek üç yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan 70 madde ile Türkiyenin çeşitli bölgelerine yapılacak yatırımlar planlandı. Düzcede 81 projenin açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında yatırımların artarak devam edeceğine dikkat çekerek Düzce'de Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuracağız. Milli kültürümüze uygun oyuncakların üretim merkezi Düzce olacak. Bütün Türkiye'ye, gönül coğrafyamıza buradan özel bir ihtisas organize sanayi bölgesi kuracağız ifadelerini kullandı.
Türkiyede geniş bir paya sahip olan oyuncak pazarındaki Çin hakimiyetini kırmak için yapılan çalışmalar uzun yıllar yapılan inceleme ve araştırmaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de yaklaşık 800 milyon lira ile 1 milyar lira arasında oyuncak pazarı mevcut. Ancak ithalat hızla artıyor. Türkiye'de son 5 yılda 1,9 milyar dolarlık oyuncak üretildi. Bunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturan 493 milyon doları ihraç edildi. Söz konusu dönemde ithalat rakamı ise 3 milyar 154 milyon dolara ulaştı. Toplam ithalatın yüzde 92'si Çin'den gerçekleşti.
TÜRKİYE SANAYİ STRATEJİ BELGESİ NEYİ HEDEFLİYOR?
Plan içerisinde yer alan 70 maddelik eylem planının asıl amacı orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasyanın tasarımı ve üretim üssü olmak olarak belirlendi. Sanayinin geliştirilmesi için önemli tespitlerin yapıldığı planda hedefler şöyle:
* Yatırım teşviki sağlanan yüksek teknolojili ürünler uluslararası yükümlülükler de göz önüne alınarak kamu alım garantisiyle desteklenecek.
* Sanayideki Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılacak yabancılara çalışma izni verilmesine yönelik işlemler kolaylaştırılacak.
* Sanayide kadın istihdamının arttırılması için OSBlerde kreş uygulaması yaygınlaştırılacak.
TÜRK MALI OYUNCAKLARA DESTEK
* Oyuncak İhtisas OSB kurulacak. Böylece yerli oyuncak sanayinin geliştirilmesi ve markalaşması sağlanacak.
* Sanayi sitelerinin yapılmasına kamulaştırma desteği verilecek.
* Kent içinde kalan sanayi sitelerinin kent dışına taşınmasına yönelik destekler verilecek.
* İşletmelerde kullanılan makinaların kendi kuruluşlarınca teminat olarak kabul edilmesini teşvik etmek amacıyla makinaların ruhsatlandırılması sağlanacak.
ORTAKLIKLAR TEŞVİK EDİLECEK
* Sanayicilerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda bilinçlendirilmesi için kitaplar yayınlanacak.
* Sözleşmelerden alınan damga vergisi başta olmak üzere Damga Vergisi Kanununun bazı hükümleri gözden geçirilecek.
* Küresel rekabette ölçek ekonomisi avantajından yararlanabilmek için firma birleşmeleri desteklenecek.
* Ülkemizdeki işletmelerin yurtdışında yapacakları firma satın alma ya da ortaklık kurma işlemlerine cazip kredi desteği sağlanacak.
* Uluslararası doğrudan yatırımları çekebilecek nitelikli projelerin yer aldığı bir proje havuzu oluşturulacak.
YATIRIM ALANLARI AÇILIYOR
* OSBlerin içinde meslek yüksek okullarının kurulması teşvik edilecek.
* Ülke genelinde büyük sanayi yatırım alanları oluşturulacak.
* İllerin Ar-Ge ve yenilik kapasitelerine yönelik bir harita oluşturulacak.