Düzce Üniversitesi, Köprübaşı Ömerefendi Köyünü ziyaret etti.
Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen ve koordinasyonu Yükseköğretim Kurulu tarafından sağlanan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında Ziraat Fakültesine ek hizmet binası ve uygulama alanı tahsisi için Düzce Üniversitesi, Köprübaşı Ömerefendi Köyünü ziyaret etti.
Yapılacak çalışmaların köy halkına duyurulması amacıyla Köprübaşı Çerkes Kültür Evi Derneğinde Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı. Murat Caymaz, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü ve Bilimsel ve Teknolojik AraştırmalarUygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Üniversitemiz akademisyenleri ve köy sakinlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Köy Muhtarı Sedat Özbek, Köyümüz adına önemli bir gün olduğuna inanıyorum. Bu toplantıdan inşallah güzel sonuçlarla ayrılacağız. Katılımda bulunan herkese hoşgeldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum. diyerek sözlerini sonlandırdı.
Köprübaşı Ömerefendi Köyü Muhtarının açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen köy sakini Çevre Mühendisi Mesut Önder, dernek olarak yapılan çalışmaları anlatarak 2015 yılında başlatılan Köyler Canlanıyor çalışmalarıyla köyleri marka haline getirerek insanların ilgilerini köye yöneltmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesine başvurarak kazan projesi adı altında desteklenmeye hak kazandıklarını belirten Önder, bu projede; Düzce Valiliği, Düzce İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çerkes Kültür Evi Derneği ve Düzce Eğitim Araştırma veRehberlik Derneği ile birlikte on bir ay çalıştıklarını ifade etti. On bir ay boyunca çeşitli tarımsal ve kültürel çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Çevre Mühendisi Mesut Önder, yapılan çalışmaların köye önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.
Köprübaşı Ömerefendi Köyü Tarihi Bir Köy Olma Özelliği Taşıyor
Köprübaşı Ömerefendi Köyünde yetişen ve Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları, İslam Tarihi bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş, köyün kuruluş tarihini anlatarak, Osmanlı devleti zamanında köy yöneticileriyle saray arasında yapılan yazışmaların belgelerini katılımcılarla paylaştı. Bilginin her şeyin üstünde olduğunu, Kuran-ı Kerimde de ilk ayetin oku olduğunu hatırlatan Ermemiş, köye üniversite geldiğini ve bunun Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş, kendilerine bu ayrıcalığı yaşatan Düzce Valisi ZülkifDağlıya, Belediye Başkanı Mehmet Keleşe,Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakarave Köprübaşı Ömerefendi Köy sakinlerine teşekkürlerini sunarak konuşmasını bitirdi.
Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemişin ardından kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Ziraat ve Doğa bilimleri Fakültesinin mevcut bina ve alanına ek olarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında yeni ek binalara, uygulama ve üretim alanlarına ihtiyaç duyulduğunu, dile getirdi. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"nin yaklaşık yüz devlet üniversiteleri içerisinden seçilen yirmi beş Üniversite arasından beş üniversitenin seçildiğini ve Düzce Üniversinin de desteklenmeye hak kazanan bu beş üniversite arasına girme başarısını gösterdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Çakar, Ülkemizde yaklaşık yüz seksen beş üniversite olduğunu ve bu üniversitelerin bulundukları bölgelerde yalnızca öğrenci kapasiteleriyle, yalnızca araştırma kapasiteleriyle değil içerisinde bulundukları bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına, insan kaynağına, bilgi, ekonomi ve teknoloji kaynaklarına katkılarda bulunması gerektiğini belirtti.
Düzce Üniversitesi Donanımı ve Birikimleriyle Bu projeyi sonuna kadar hak ediyor
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" ile birlikte Düzce Üniversitesinin daha çok sağlık ve çevre alanında çalışmalar yaptığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitenin Fakülteleriyle, laboratuvar olanaklarıyla, akademik kadrosuyla, Tıp Fakültesinin güçlü ve donanımlı ekibiyle, yapmış olduğu başarılı çalışmalarla ve bunlara ek olarak da şehrimizin endemik bitki çeşitliliğinin bol olmasından dolayı bu programa dahil olarak sürdürülmesini uygun bulduğunu ifade etti.
Sağlık ve çevre alanında merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde geleneksel sağlık ürünlerinin üretilmeye çalışıldığının vurgulayan Rektör Prof. Dr. Demircan Çakar, bunun önüne geçmek ve bu geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını bilimsel tabana oturtmak için Üniversitemizin yola çıktığını söyledi. Rektör Prrof. Dr Nigar Demircan Çakar, yapılan araştırmalara göre her iki kişiden birinin geleneksel tıbbı denediğini de sözlerine ekledi.
Günümüzde sentetik olarak üretilen ilaçların fiyatlarının yüksek olmasından dolayı geleneksel tıbba bir dönüş olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, böyle bir dönüşün olmasına rağmen geleneksel tıpta bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını, hekimlerin elinden çıkan bir tedavi sürecinin olmadığını vurguladı.
Üniversite Sanayi ve Köyü Biraraya Getiriyoruz
Düzce denildiğinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbbın insanların aklına gelmesini istediklerini sözlerine ekleyen RektörProf. Dr. Demircan Çakar, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın lokomotifini Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesinin oluşturduğunu ifade etti.
Bu güne kadar birçok kez üniversite sanayi buluşması gerçekleştirdiklerin dile getiren Düzce Üniversitesi Rektörü, bu projeyle birlikte ilk kez üniversite, sanayi ve köyü biraraya getirdiklerinin altını çizdi. Ayrıca projede emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Köprübaşı Ömerefendi Köyüne Vali ZülkifDağlıdan Övgü
Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakarın ardından kürsüye davet edilen Düzce Valisi Zülkif Dağlı, bu çalışmanın yaklaşık iki buçuk ay önce başladığını ifade ederek Üniversite Köy iş birlikteliği ile yapılacak çalışmaların bölgemizin kalkınması için önemli sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Konuşmasında Köprübaşı Ömerefendi Köyüne de özel olarak değinen Vali Zülkif Dağlı, köy yollarının geniş, evlerin planlı ve düzenli olarak inşa edilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getirerek köy halkına kamu düzenine duydukları saygı nedeniyle de ayrıca teşekkür etti.
Toplantının bilgilendirme kısmında Düzce Valisi ZülkifDağlının ardından sunumunu gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Ülkemizin kalkınması için Devletimizin yeni bir yapılanmaya gittiğini ve bu yeni oluşumda Üniversitelerin de belirli alanlarda yoğunlaşarak seçilen programlardauzmanlaşılmasının istendiğini ifade etti. Düzce Üniversitesinde sağlık turizmi bağlamında geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları gerçekleştirileceğini açıklayan Prof. Dr. Uğraş, çevre alanında ise endüstriyel veya tarımsal atıklardan katma değerli ürünlere, özellikle fındık ve orman atıklarının değerlendirilmesi gibi, çalışmaların yapılacağını ifade etti.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın Sağlık Bakanlığının yönetmenliklerine girmiş belli bir standartlarda tıp doktorları tarafından uygulanması gereken bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıktığını belirten Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Bu güne kadar birçok yerde satılan; ancak hiçbir kurala kaideye tabii tutulmayan ürünleri artık belli kural ve kaidelerle tıp doktorları tarafından uygulanabilecek. şeklinde konuştu.
Yapılacak bilimsel çalışmalarla ürünlerin hangi durumlarda kullanılıp kullanılmayacağını ve hangi dozda kullanılacağını belirleyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Uğraş, Ülkemizde bu çalışmaların yapıldığı temel noktalardan birisinin de Köprübaşı Ömerefendi Köyünün olmasını istediklerini dile getirdi.
Yaptığı açıklamalardan sonra üretilecek olan ürünlerin miktarlarını, görüşmeler yaptığı firmalardan gelen siparişlere göre üreteceklerini belirten Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü ve DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, üretilen ürünlerin elde kalması gibi bir sorunla karşılaşılmayacağını belirtti. Prof. Dr. Uğraş, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Programın kapanış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, fakültenin kuruluşundan günümüze kadar gerçekleştirmiş olduğu başarılı çalışmaları katılımcılarla paylaşarak Fakülte öğretim üyelerinin yapmış olduğu ulusal ve uluslararası çalışmaları aktardı. Fakülte olarak ortak çalışmalara büyük bir önem verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Uludağ, Ülkemizde ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Üniversite, sanayi ve köy birlikteliğinin Bölgemiz ve Ülkemiz adına başarılı çalışmalar gerçekleştireceğine inandığını ifade eden Prof. Dr. Uludağ, Emeği geçenlere teşekkür etti.
Program günün anısına birlikte fotoğraf çekimiyle sona erdi.
TÜM KATEGORİLER