"Düzce Kuzu Kestanesi" Tezgahlarda Yerini Aldı
Türkiyenin en büyük Kestane pazarı Düzcede kuruldu. Düzce Kuzu Kestanesi olarak adlandırılan ve aromasıyla, lezzetiyle, çabuk pişme özelliğiyle tüm Türkiyede tercih edilen Düzce Kuzu Kestanesi Aziziye pazarında yerini aldı.
Her yıl Eylül ayının 20si gibi hasatı başlayan ve Kasım ayının 20sine kadar devam eden Düzce Kuzu Kestanesi, her Çarşamba ve her Pazar akşamı Aziziye pazarında satışa sunuluyor. Düzcede Fındıktan sonra ikinci büyük gelir kaynağı olarak bilinen ve büyük emeklerle ormanlardan toplanarak tezgahlarda yerini alan Düzce Kuzu Kestanesini satın almak için Türkiyenin birçok ilinden insanlar Düzce kestane Pazarına akın ediyor.
Düzce Kestane pazarı ile ilgili bilgiler aldığımız esnaf Hüyesin Tunçel, Türkiyede en büyük kestane pazarının Düzcede kurulduğunu belirterek, Düzce Kuzu Kestanesini almak için Türkiyenin birçok ilinden Düzceye insanların akın ettiğini söyledi. Tunçel, Düzce kestane pazarı ilk olarak 2016 yılında kuruldu ve her yıl biraz daha büyüyor. Türkiyenin her yerinden özellikle Doğu Karadeniz bölgesinden alıcılar geliyor. Doğu Karadeniz Bölgesinin insanları Düzce Kestanesini çok seviyor. Pazarlarında kebapçılarında satılan bir ürün bu. Düzce kuzu kestanesi özel bir kestane, aromasıyla, dış kabugunu kolay açmasıyla, kolay pişmesiyle, lezzetiyle özel bir kestane. Erken hasat edilen bir ürün, Türkiyenin her yerinde kestane hasatı yapılıyor ama Düzcede biraz daha erken hasat ediliyor. Eylülün 20si gibi ürün tezgaha düşüyor. Mesela Aydın bölgesinde, İzmir bölgesinde, Ödemiş bölgesinde de yapılıyor ama oralarda erken çıkmıyor. Erken çıksada ilk yapılan hasadın dış kabuğu çıkmıyor. İçindeki o zar kısmı pişirildiğinde açılmıyor, yapışıyor. Tabi kolay birşey değil, kestanenin açılması için baya dinlendirilmesi, buzhanede bekletilmesi gerekiyor. En az bir ay depolama sürecinden sonra o zarı açıyor. Birde aroma olarak Düzce Kuzu Kestanenin yerini tutmuyor. Kuzu kestanesi tamamen naturel, tamamen organik, ekolojik dengenin fidelediği birşey. Ormanların derinliğinde hiç gübre, ilaç görmeyen organik bir ürün dedi.
Esnaf Hüseyin Tunçel, iyi koşullarda bir kestane pazarı olmadığı için büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Tunçel,En büyük sorunumuz iyi koşullarda bir kestane pazarımızın olmaması. Bununla ilgili bir çalışma yapılmış değil. Başkanımız Kestane pazarını ziyaret etti, bizimle yakından ilgilendi. Eksiklerimizi kendisine ilettik, bizi sabırla dinledi. Kestane pazarı ciddi anlamda Düzceye katma değer katıyor, fındıktan sonra alternativ olarak ikinci hasat ürün. Hasat, Eylülün 20sinde başlar, 20 Kasıma kadar devam eder. Ciddi mal toplanıyor, dayanıksız bir ürün olduğu için depolanıyor. Yoğun hasat zamanı Kestaneyi alıyoruz, Soğuk hava depolarında bekletiyoruz. İkinci ayın sonuna kadar stoktan tezgahlarımızı beslemeye devam ediyoruz.
Türkiyenin en büyük, en donanımlı kestane pazarının Düzcede kurulduğunu vurgulayan esnaf Tuncel, Bölgesine göre kestane pazarları kuruluyor, ancak en büyük Pazar burada kuruluyor. Biz coğrafi olarak 11 vilayetin ortasındayız. En uzağı bize 2 2,5 saat. 11 tane metropol seviyesindeki vilayetler bize kolayca ulaşıyorlar. İhtiyacı olan, tezgahında satacak olan, marketinde satacak olan köşe başı satıcıları hepsi burdan gelip kestane tedarik ediyor. O yüzden burası kolay ulaşılabilir bir il. Bütün satıcılar buradan kolayca tedarik edebiliyor. Kestane satan bir esnaf Bartına gidemiyor mesafe var, nakliye masrafları var. Ama Düzce kolay ulaşılabilir bir yer. Düzce bürokrasisinden ricamız bize yardımcı olsunlar, daha kapsamlı, daha misafirperfer, daha güzel bir pazaryeri ile insanları karşılayabileceğimiz bir yer istiyoruz. Gece pazarı için uygun bir yerde değiliz. Hanım esnaf geliyor, lavobo, mescid, kapalı alan yok. Namaz kılmak isteyen oluyor, hava yağışlı olduğu zaman herkes perişan, mallarımızı sergileyemiyoruz. Sağlıklı şartlarda satış yapamıyoruz. diye açıklama yaptı.
TÜM KATEGORİLER