arı Ürünleri Üretiminde Türkiye’de Örnek Merkez, Dagem
Düzce ÜniversitesiArıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü ve aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, bölge için arıcılık alanında birçok katma değerli çalışma yürüten DAGEM hakkında önemli bilgiler paylaştı.
DAGEMintemel amacını; sosyal ve bilimsel projeler ile bulunduğu bölgenin arıcılık alanındaki sorunlarına çözüm üretmek ve arıcılığı kalkınmada öncelikli alanlardan biri haline getirmek şeklinde açıklayan Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Merkezimiz akademik deneyimini, topluma ve kalkınmaya katkı verecek alanlarda değerlendirmektedir. DAGEMin bu doğrultuda yapmış olduğu faaliyetler sayesinde arıcılık, Düzce için büyük bir şans ve geçim kaynağı olmuştur. ifadelerini kullandı.
DAGEMde Katma Değerli Birçok Çalışma Yürütülüyor
DAGEMin bulunduğu il ve çevre illere arıcılık eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri verdiğini, bal dışındaki arı ürünlerinin tanıtımı ve üretiminin teşvik edilmesini sağladığını belirten Doç. Dr. Kekeçoğlu, Arıcılık sektörü için gerekli yenilikçi uygulamalar ve ARGE çalışmaları yürütmekteyiz.Arıcılığa yeni başlayacakların eğitilmesi sonucunda arıcılık sektöründe istihdamın arttırılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca ülkemizde henüz çok yeni kavramlar olan arı zehiri, arı sütü, propolis ve apilarnil gibi bal dışındaki arı ürünlerinin arıcılara tanıtımıve üretimi gibi konularda da üreticilere eğitimler vermekteyiz. şeklinde konuştu.
Ar-Ge Faaliyetleri
İhtisaslaşma süreci kapsamında 8 Ar-Ge projesinin tamamlandığı bilgisini paylaşan Kekeçoğlu; Düzcede Üretilen Balların Tıbbi Değerinin Belirlenmesi İçin Fizikokimyasal ve Fenolik İçeriğinin, Uçucu Bileşiklerinin ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması, Düzcede Üretilen Propolislerin Tıbbi Değerinin Belirlenmesi İçin Kimyasal İçeriğinin, Fenolik veFlavonoidlerinin, Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması, Anadolu Balarısından (Apismelliferaanatoliaca) Doğal Olarak Elde Edilen Arı ZehirlerininFizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Arı Zehiriİle Krem Geliştirme, Erkek Arı Larvası (Apilarnil) Yara İyileştirme Özelliği, Sigara Dumanına Maruz Bırakılan RatlardaArı Kovanı Havası ve Propolis Uygulamalarının Canlı Ağırlık ve Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve PropolisinCinsiyete Bağlı MiyokardiyalIskemi-ReperfüzyonHasarı Üzerine Etkisi:Östrojenin Rolü başlıklı projelerin sonuçlarının arı ürünlerinin katma değerini arttıracağını sözlerine ekledi.
DAGEM Yasal İşletme Statüsü Aldı
Merkezin, 2013 yılında DAGEM markasını alarak bu marka altında üretim yapmaya başladığını belirten Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, 2019 yılında DAGEM, Düzce Tarım Orman Müdürlüğünden yasal işletme statüsünü almıştır. Bu işletmede yasal olarak kestane balı, çiçek balı, polen, propolis gibi ürünlerin markalı ve patentli olarak üretimi yapılmaktadır.Üretimdeki asıl amaç, arıcılara örnek teşkil etmek, doğru üretim ve pazarlama konusunda arıcılar için model oluşturmaktır. dedi.
Gençlerin ve Ev Hanımlarının Eğitimini Özellikle Önemsiyoruz
DAGEMin verdiği arıcılık eğitimlerine çiftçiler, arıcılar, kadınlar ve hatta üniversite öğrencilerinin de katıldığını söyleyen Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Gençlerin ve ev hanımlarının eğitimini özellikle önemsiyoruz. Eğitimlerde özellikle arı sütü üretimine öncülük edecek olan kadınlara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Teknik Arıcılık, Ana Arı ve Arı Sütü Üretimi, Arı Ürünleri Üretim Yöntemleri veArı Zehiri Üretimi konularında eğitimler veriyoruz. Eğitimlere katılımın yüksek olması, bilinçli üretimin artması açısından büyük önem arz etmektedir. tespitinde bulundu.
Bölgesel Kalkınmada Propolisle İlgili Önemli Çalışmalar
Doç. Dr. Kekeçoğlu, Düne kadarDüzcede hiç propolis üretimi yokken,DAGEM tarafından yapılan araştırma, geliştirme ve üretim faaliyetleri sonunda Düzce ili ve çevre illerde arıcılar propolis üretimine başladı. Geniş ormanlık alanları nedeniyle önemli bir propolis üretim lokasyonu olan Düzcenin propolis üretiminde lider olma şansı vardı. DAGEM olarak bu şansı iyi değerlendirdik. Öncelikle Düzce propolisinin bilimsel çalışmalarını yaptık. Bölge arıcısına ek gelir sağlamak için eğitim verdiğimiz arıcıları propolis üretimine teşvik ettik. Üretilen propolisi doğrudan satabilecekleri firmalar ile buluşmalarını ve sözleşmeli propolis üretimi için protokol imzalamalarını sağladık. Daha sonra bölgede üretilen propolisten sağlanan katma değeri daha fazla arttırmak için fason üretim çalışmalarını başlattık.
Arı Zehiri Çalıştayı ve Sertifikalı Üretim Kursu Türkiyede İlk Defa DAGEM Tarafından Düzenlendi
Düzce Üniversitesinin arı zehri konusunda da öncü olduğuna vurgu yapan Kekeçoğlu, 25-26 Eylül 2019 tarihlerinde,DAGEM olarak üniversitelerde bu alanda çalışan akademisyenleri, kamu kuruluşlarını, özel sektör yetkililerini ve arıcıları harekete geçirerek yaklaşık 400 katılımcının yer aldığı Arı ZehiriÇalıştayı ve aynı zamanda Sertifikalı Üretim Kursu düzenledik. Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, son günlerde arıcılık sektöründe hızlı bir çıkış yapan arı zehirini, gerek sağlık gerekse arıcılık sektörü açısından tüm paydaşların katıldığı bir platformda değerlendirmekti. Arı ZehiriÇalıştayı ve Sertifikalı Üretim Kursu Türkiyede ilk defa DAGEM tarafından düzenlenmiştir. Üretim kursuna arıcılık alanında çalışan bilim insanları, tıp doktorları, veteriner hekimler, arıcılar ve özel sektörden yaklaşık 160 kişi katıldı. Çalıştay sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti ve arı zehiri için Hayvansal Yan Ürünkategorisini oluşturdu. Daha önce zehir ile ilgili resmi bir tanımlama yoktu. Bu çalıştay sayesinde arıcılık sektörüne yeni bir gelir kaynağı, sağlık sektörüne de yeni bir ürün kazandırılmasına katkı sağlamış olduk.diyerek açıklamalarına devam etti.
Arı zehirinin yeni nesil bir ürün olup, son günlerde ani bir çıkış yaptığını dile getiren DAGEM Müdürü, Özellikle gram fiyatını yüksek olması (400 TL/gr) nedeniyle arıcılar için önemli bir gelir kaynağı olarak görülüyor. Tabi bu yeni gözde ürün ile ilgili arıcıların soruları ve sorunları oluyor. O nedenle biz DAGEM olarak öncelikle bu sorunlara çözüm getirecek projeler üretmeye ve uygulamalar yapmaya çalışıyoruz. Örneğin arıcılar şu anda hangi tip cihazla üretim yapacakları, en fazla ve en kaliteli arı zehirini hangi dönemde nasıl alacakları, kovan dışından mı yoksa kovan içinden mi alınan arı zehirinin daha kaliteli olduğu, analiz ve standartlar, yasal prosedür ve pazar konusunda bir karmaşa yaşıyor. DAGEM olarak bu sorunlara çözüm üretecek projeler ürettik. şeklinde konuştu.
Türkiyede İlk Defa Anadolu Arı Zehirinin Kimyasal İçeriği Yapısını Konu Alan Yüksek Lisans Tezi
DAGEMdearı zehiri ürettiklerini söyleyen Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Üretimi farklı mevsimlerde, farklı bitki florasının olduğu alanlarda, kovan içinde ve kovan dışında yapıyoruz. Ayrıca arıcılar ile işbirliği içerisinde çalışıp farklı illerden arı zehiri de tedarik edip bunların analizlerini yaparak kalite değerlendirmesi ve standartların oluşturulmasına yönelik faaliyetler yürütüyoruz. Böylece arıcıların sorunlarına ve sorularına cevap verebiliyoruz. Bu bağlamda Türkiyede ilk defa Anadolu arı zehirinin kimyasal içeriği yapısını konu alan Anadolu Balarısından (apismelliferaanatoliaca) Doğal Olarak Elde Edilen Arı Zehirlerinin Fizikokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesibaşlıklı yüksek lisans tezini ve Arı Zehiri İle Krem Geliştirme isimli doktora tezini tamamladık. sözleriyle önemli hususların altını çizdi.
Gelecekteki Planımız Arı Zehiri Denilince Akla Düzce Üniversitesinin Gelmesini Sağlamak
Arı zehirininkozmetik ve sağlık sektöründe kullanıldığını belirten Doç. Dr. Kekeçoğlu, Özellikle osteoartrit, rhomatoidartrit, kanser, fıtık, bel ağrısı, alerji, servikal omurga burkulması, periferik yüz felci, tenisçi dirseği, epilepsi, musculardistrofi (MS), multiplesklerozis (MD) gibi sağlık problerine iyi geldiği bilinmektedir. Düzcede propolis üretimini arttırmak, üretilen propolisi katma değeri yüksek ürüne dönüştürmek ve ticarileştirmek hedefimiz vardı. Bunu başardık. Şimdide aynı şeyi arı zehiri için yapmak istiyoruz. Ancak her şeyde olduğu gibi bununda önce bilimsel alt yapısını oluşturmak, daha sonra ürüne dönüştürmek temel kriterimiz. Ülkemizde zehir üretimine henüz yeni başlandı. Türkiyede ilk Arı ZehiriÇalıştayınıyaparak bu sektörün gelişimine öncülük ettik. Gelecekteki planımız arı zehiri denilince akla Düzce Üniversitesinin gelmesini sağlamaktır. Arı zehiri ile ilgili yasal süreçlerin oluşturulmasına öncülük edecek çalışmalara devam edeceğiz. Arı zehiri üreten arıcılarımız için şu andaki en önemli problem pazarlamadır. Bunun için arıcılık, arı ürünleri ve apiterapi alanında çalışan akademisyenler ve özel sektör işbirliği ile pazar oluşturacak ürünlere dönük projeler yapmak ve oluşan ürünü ticarileştirmek planlarımız arasında yer almaktadır. dedi.
Apiair (Arılı Kovan Havası) İle İlgili Bilimsel Çalışmalarda İlk Kez Düzce Üniversitesinde Gerçekleşti
DAGEM olarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında apiterapi faaliyetlerini yaygınlaştırma çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Kovan içi havanın solunması ile tedavi olarak bilinen Apiair ile ilgili bilimsel çalışmaları da ilk kez Düzce Üniversitesinde tamamladık. Apiair birçok ülkede KOAH, astım ve alerji hastalarını tedavi etmek amacıyla uygulanmakla birlikte hiçbir bilimsel alt yapısı yoktu. Bu nedenle Apiaire ilişkin bilimsel çalışma dünyada ilk kez Düzce Üniversitesinde yapılmış oldu. Bu çalışmaların sonuçları KOAH, astım ve alerji hastaları için umut ışığı olacaktır.
Bölgesel Kalkınmaya İvme Kazandırmaya Çalışıyoruz
Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, açıklamalarını Arı ürünlerinin gıda, kozmetik ve apiterapi amaçlı kullanımına yönelik üretim, araştırma, geliştirme ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürme faaliyetleri ile bölgesel kalkınmaya ivme kazandırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken her zamanki gibi paydaşlarımızla iş birliğine ve güç birliğine önem veriyoruz. sözleriyle sonlandırdı.
TÜM KATEGORİLER