ŞEKER OTO KİRALAMA
HYUNDAİİ
23 Kasım 2024
SEÇ SİGORTA LOGO SON

Teknopark Ar-ge Merkezi Olacak

Yeni Yönetim Binası ile Düzce Teknopark Bölgenin Ar-Ge Merkezi Olacak

06 Şubat 2018 Salı 22:58
Okunma
Teknopark Ar-ge Merkezi Olacak

Düzce Teknopark A.Ş. Genel Müdürü ve Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, yakın zamanda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Düzce Teknopark’ın yeni yönetim binası ve gelecek hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Teknopark’lar veya Teknokent’lerin aynı kavramlar olduğunu ve bu iki kavramın tepe noktasında ise Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin, aynı Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler gibi kamu otoriteleri tarafından teknoloji geliştirmek amacıyla özel yasalar çerçevesinde kurulduğunu ifade etti.

Son yıllarda sıklıkla kullanılan Teknopark kavramını sektör dışındaki kişilerin de anlayacağı bir dille özetleyen Şahin, ana amacın koordinasyon olduğuna işaret ederek, “Geçmişe hızlıca göz attığımızda ekonomik anlamda başarılı olmuş ülkelerin, sanayilerinde teknolojik ilerlemeyi başarmış ülkeler olduklarını görmekteyiz. İsterseniz gözümüzün önüne bu bölge insanının çok iyi bildiği fındık harmanı olayını getirelim. Bundan 15-20 sene önce fındık harmanı için harman makinesi geldiğinde, harmandaki yeşil kabuklu fındığın makineye verilmesi ve makineden çıkan yeşil kabuğundan ayrılmış sert kabuklu fındığın alınması için ortalama 5-10 kişi arası bir iş gücü gerekirdi. Fakat zamanla harman makinesinde gerçekleştirilen teknolojik iyileştirmeler ile bugün bir fındık harmanını 3 kişi ile çok rahat gerçekleştirebilmekteyiz. Geriye kalan diğer işgücünü ise farklı alanlarda kullanarak maliyetlerimizi düşürebilmekteyiz. Özetle ülke olarak teknolojik ürünleri üretimimizin ve sanayimizin içerisine ne kadar entegre edebilirsek karlılığımız o denli artacaktır.” şeklinde konuştu.

Dış Ticarette İhracat Kg Fiyatı Önemli Gösterge

Dış ticarette ihracat kg fiyatı denilen istatistik bilginin önemine dikkat çeken Düzce Teknopark Genel Müdürü, “Bu istatistik şunu ifade etmektedir. Ülke olarak ihraç ettiğimiz meyve-sebze, elektronik, kereste, tekstil, otomotiv ve hizmet sektörü gibi alanlarda üretilen tüm ürünlerin fiyatları ile ağırlığını birbirine oranlayarak, ülkenin ihraç ettiği malların kilogramının ortalama kaç Dolara satıldığı belirlenmektedir. Gelişmiş ülkelerin ihracat kg fiyatı 3-4 dolar civarındadır. Türkiye’de ise bu rakam 1 doların biraz üzerindedir. Bu istatistik bize şunu göstermektedir; Türkiye olarak bir kilogram ürün aldığımızda karşılığında 3 kilogram ürün vermemiz gerekmektedir. Bu, 3 katı daha fazla emek, 3 katı daha fazla doğal kaynak demektir.” dedi.

Teknoparklar Teknolojik Üretimin Ana Aktörleri Olan Üniversite ve Sanayiyi Buluşturuyor

Teknoparkların, teknolojik üretimin iki ana aktörü olan üniversite ve sanayiyi buluşturduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Bilimsel bilginin kaynağı olan üniversitelerde üretilen akademik bilginin; hangi sektörde, hangi firmada veya hangi alandaki soruna bir çözüm olduğunu tespit ederek veya masanın diğer tarafından bakarsak, sanayinin sorunlarına üniversiteden hangi akademisyenler ile çözüm bulunabileceğinin tespiti yapılarak iki tarafın buluşturulması sağlanmaktadır. Teknoparkların diğer bir desteği ise girişimcilik alanında olmaktadır. Girişimciliğin artmasıyla yeni iş alanları ile birlikte istihdamın artması ve böylece ülkede topyekün refah seviyesinin artacağı istatistiklerle ispatlanan bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

Teknopark çatısı altında girişimcilik yarışmaları ile fikirlerin ürüne dönüşmesinin desteklendiğini, ayrıca teknoparkların bünyesinde yer alan Kuluçka Merkezleri ile girişimci adayların ve yeni girişimcilerin eğitimler ve sektör uzmanların desteği ile başarılı girişimciler haline getirildiğini söyleyen Şahin, Teknoparkların; fikri olan veya bir buluş yapan vatandaşların bu fikir veya buluşlarını patent, faydalı model vb. sistemlerle koruma altına alınmasına destek olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’de 55 tanesi faal olmak üzere 69 Teknopark bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, başarılarıyla adından söz ettiren Düzce Teknopark’ın yapısı ve giriş koşulları hakkında da önemli bilgiler paylaştı. 2011 yılında 32 ortak ile kurulan Düzce Teknopark’ın; şu anda hakim ortak Düzce Üniversitesi olmak üzere Düzce Belediyesi, Düzce İl Özel İdaresi, Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve 23 adet sanayi kuruluşu ile faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Düzce Teknopark’a Katılımda Olmazsa Olmaz Ön Şart Ar-Ge Projesi

Düzce Teknopar’kta yer almak isteyen firmalardan istedikleri olmazsa olmaz ön şartın, “Ar-Ge Projesi” olduğunu dile getiren Şahin, “Teknoparkların; kuruluş amacı, teknolojik gelişmeyi sağlamak olduğundan ve özel bölgeler olduğundan Ar-Ge projesi olmayan firmaları kabul edemiyoruz. Tabi ki her Ar-Ge projesi olan firma da Teknopark’ta yer alamıyor. Söz konusu bu Ar-Ge projesinin, sanayinin bir ihtiyacını karşılayabilecek ve ticarileşme potansiyeli yüksek bir Ar-Ge projesi olması gerekmektedir. Ar-Ge projesi ile başvuruda bulunan firmanın; alanında uzman bir akademisyen, ilgili sektörden bir uzman ve Teknopark Genel Müdürü’nden oluşan bilim kurulu ile Ar-Ge içeriği değerlendirilmektedir. Uygun bulunan projeler, Teknopark Yönetim Kurulu’nun da onayı ile projelerinde belirttikleri Ar-Ge faaliyetlerini Teknopark’ta yürütmeye hak kazanmaktadır. Teknopark çatısı altında oldukları için de devletin personel, gelir ve KDV alanlarında sağladığı istisnalardan yararlanabilmektedir.” diye konuştu.

14.000 m2 Kapalı Alana Sahip Yeni Yönetim Binasında 160 Ofis Yer Alıyor

Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen Düzce Teknopark’ın yeni yönetim binası ve Kuluçka Merkezinin mimari yapısı hakkında da bilgiler veren Özkan Şahin, 14.000 m2 kapalı alana sahip 7 bloktan oluşan binada, 10 m2’den 160 m2’ye kadar farklı ölçülerde toplamda 160 ofisin yer aldığını belirterek bir restoran, kafeterya, 250 kişilik konferans salonu ve 12 toplantı salonu ile Düzce Teknopark’ı tüm bölgeye hizmet edebilecek Ar-Ge merkezi olarak nitelendirdi. İnşaat sürecinin tamamlandığını belirten Şahin, Düzce Teknopark’ın yeni yönetim binasının ilkbaharın ilk günlerinde hizmet vermeye başlamasının planlandığını söyledi.

Son olarak Düzce Teknopark’ın gerçekleştirmek istediği projeler ve gelecek hedeflerinden de bahseden Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, “Önümüzdeki dönemde düzenleyeceğimiz eğitim ve etkinlikler, yeni hibe projeleri, Üniversite – Sanayi (ÜSİ) projeleri ile Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSMH) ve akademik girişimcilik çıktılarının elde edilmesi hedeflenmektedir. Gerçekleştirilen faaliyetler sonucu yaşanan kapasite artışı ile ulusal ve uluslararası projelerde yer alan akademisyen sayıları ve proje bütçelerinin artması, kamu destekli ya da sanayi tarafından finanse edilerek yapılacak olan ÜSİ Ar-Ge proje sayılarının artırılması ve bu proje sonuçlarından teknoloji transferi için girdi oluşturacak çıktıların elde edilmesi de hedeflenmektedir.” dedi.

“Kuluçka Merkezi, Prototiplendirme Laboratuvarı, Yüksek Standartlı Ofisler”

FSMH portföyünün ticarileşme potansiyeline ve ekonomik kazanca dönüşme yollarına odaklanacaklarını dillendiren Şahin, “Buluş sahiplerinden TRL seviyesini yükseltmeyi amaçlayanlar, üniversitede ilgili araştırmacılar ile eşleştirilerek FSMH başvurularında ortak hak sahipliği veya know-how transferi olanakları değerlendirilecektir. Özellikle Üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı kapsamında ‘Sağlık ve Çevre’ alanındaki Ar-Ge çalışmalarına yönelik ÜSİ, FSMH ve akademik girişimcilik temalı etkinliklere ağırlık verilecektir. DÜSİMER’in yürüttüğü COSME-EEN projesi ile entegre çalışılarak, üniversiteye ve bölgedeki KOBİ'lere proje geliştirme imkanları sağlanacaktır. Kuluçka Merkezi kapsamında girişimciliğe yönelik yılda iki kez açılacak olan Ön Kuluçka Programı ile özellikle akademik girişimcilerin proje sahibi ve proje danışmanı olduğu iş fikirlerinin projelendirilmesi, olgunlaştırılması ve ticari başarıya ulaşması yönünde verilen destekler arttırılacaktır. Yeni Teknopark hizmet binasında Teknoloji Transfer Ofisi hizmetlerine ek olarak Kuluçka Merkezi programı, prototiplendirme laboratuvarı ve daha yüksek standartlara sahip ofislerin cazibe oluşturması öngörülmektedir.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

 

 

SEÇ SİGORTA LOGO SON
Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Şeker Oto Kiralama

TÜM KATEGORİLER

  1. Güncel
  2. Siyaset
  3. Ekonomi ve İş Dünyası
  4. Eğitim
  5. Asayiş
  6. Sağlık
  7. Spor
  8. Sektörel
  9. Kültür Sanat
Düzce Arti Dergisi, Yaşadığınız Kentteki Herşeyin Bir Fazlası.