Düzce Belediyesi Melen Su Park Projesi kapsamında Melen Çayı üzerinde debi artırma amaçlı uygulanacak Rubber Dam için ihale düzenledi.
Düzce Belediyesi Melen Su Park Projesi kapsamında Melen Çayı üzerinde debi artırma amaçlı uygulanacak Rubber Dam için ihale düzenledi.
Düzce Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yayınlanan ihalede Melen Su Park Projesi kapsamında Melen Çayında su akışının artırılması ve debi yükseltme çalışmaları kapsamında Rubber Dam yapımına başlanacak. Rubber Dam diğer adıyla Lastik Savak olarak tanımlanan sistemin yapımı için açılan ihale 12 Eylül 2017 saat 11:00de Düzce Belediyesi Konuralp Ek Hizmet Binasında yapılacak.
Lastik Savak Nedir?
Şişirilebilir lastik savaklar yaklaşık 50 yılı aşkın bir süredir su kontrol yapıları olarak kullanılmıştır. Dünyanın ilk şişirilebilir lastik savağı 1950'lerin ortalarında Amerika'da, Los Angeles eyaletinde kurulmuştur. Şişirilebilir lastik savaklar o zamanlardan günümüze, rezervuar oluşturmada ve/veya belirli bir su yolu akışını kontrol edebilmek için nispeten ucuz, çok yönlü ve pratik yapılar olarak rağbet görmektedir.
Şişirilebilir lastik savaklar, ankraj gijonları ve özel sıkıştırma plakaları ile takviyeli beton temeline sabitlenebilen, silindirik formda kalıcı yapılardır. Tasarım yüksekliğine veya basınç değerine ulaşana kadar hava yada su ile şişirilebilmektedir. Lastik gövdesi kumaş katmanlardan ve kaucuk esanslı malzemelerden oluşmaktadır. Dış yüzeyi ozon etkisine ve UV ışınlarına karşı dayanıklı EPDM (Etilen- Propilen- Dien- Monomer) lastikden oluşmaktadır. Lastik gövde malzemesi farklı türevlerde olup, tedarikçi firmalara göre farklılık gösterebilmektedir.
Ülkemizde günden güne yaygınlaşmakta olan lastik savaklar, Türkçe'de "lastik bent", "lastik baraj", "lastik savak", "lastik set", "kauçuk baraj" ya da "şişme savak" olarak adlandırılmaktadır. İngilizce'de "Inflatable rubber dam" olarak adlandırılmakta ve ülkemizde bu şekilde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
TÜM KATEGORİLER