Arıcılık Yapan Herkes Propolis Üretebilir
Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Programı kapsamında; bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atan Düzce Üniversitesi, sağlığı ön planda tutan propolisli bakım ürünleri geliştirerek kullanıcıların hizmetine sunuyor.
Son yıllarda birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sentetik bileşiklerde yan etkilerin fazla olması, kullanılan sentetik ilaçlara karşı hızla direnç gelişimi gibi nedenlerden dolayı, günümüzde yapılan çalışmalarda gelişen direncin üstesinden gelecek ve yan etkilerin azaltılmasını sağlayacak yeni ajanların keşfi üzerine yoğunlaştığı görülüyor. Bu nedenledir ki kimyasal ürünlerden ziyade, tıbbi amaçlarla doğal ürünlerin kullanımına yönelimler artıyor.
Klinik Çalışmaları Propolisli Ürünler Üretmemizi Sağladı
Arı ürünleri ile ilgili yapılan son çalışmalar takip edildiğinde çok çeşitli farmasötik özelliklere ve biyolojik aktivitelere sahip olan ve yaklaşık üç yüzden fazla bileşen içeren propolis ile ilgili yapılmış birçok klinik çalışmaya rastlanıyor. Özellikle enfeksiyona bağlı ayak mantarı sorunu olan; diş plağı ve diş eti iltihabı olan hastalar üzerinde yapılan klinik çalışmaların başarılı sonuçları, Düzce Üniversitesinipropolisli bakım ürünleri geliştirmeye teşvik etti.
PropolisinDeğeri Yeterince Bilinmiyordu
Düzce Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması çalışmaları, bölgedeki üreticilere de katkı sağlıyor. Propolis, arıcılar arasında daha önce bilinmediği için önemsenmeyen ve hatta çöpe atılan bir arı ürünüydü. Ancak Düzce Üniversitesinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması çalışmaları kapsamında bölge halkının bilinçlendirilmesi ve ardından propolis üretimine teşvik edilmesi sağlandı. Ardından doğal ürünlere artan ilgi ile birlikte propolise de talep artınca arıcılar da üretmeye başladı. Bölge üreticileribaşlangıçta ham halini 300-400 TLden satarken, bu gün işlenmiş propolis ürünleri ile daha fazla gelir elde eder hale geldiler.
Arıcılık Yapan Herkes Propolis Üretebilir
Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri kovanların bulunduğu yerlerin yakınında zift, boya, kimyasal maddeler vb. bulunmaması gerekmektedir. Arılar propolisi kovanda yoğun olarak dip tahtasına, uçuş deliği arkasına ve örtü tahtaları arasına biriktirmektedirler. Ancak dip tahtası ve uçuş deliği arkasına biriktirilen propolis, içerisine mum kırıntısı ve artık maddelerin karışması nedeniyle saf değildir. Propolisi en temiz toplama metodu kovanların üzerine konan propolis traplarının (tuzaklarının) kullanılmasıdır. Kovan üst kısmına konan propolis trapları, yarıkları yeterince propolis ile dolduğunda alınıp derin dondurucuda dondurulur. Sertleşerek kırılgan bir yapı kazanan propolis, traptan çıkarılır. Uzun süreli depolama, güneş veya sıcaklığa maruz kalması halinde uçucu bileşimlerini kaybedeceğinden, karanlık ve serin ortamda saklanması gerekiyor.
Üreticiler İçin Pazar İmkanları
Gelişmiş teknolojinin kullanıldığı günümüzde tüketiciye ulaşmak artık çok kolay oluyor. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarının yaygınlaşmasıyla üreticilerin pazara daha kolay ve fazla ticari kazanç sağlayarak ulaşabileceği biliniyor. Tabi ki, en doğru ve en doğal şekilde üretilecek ürün ile bunun mümkün olduğu hiçbir zaman unutulmaması gerekiyor.
TÜM KATEGORİLER