Hezarfen Teknoloji Ve Tasarım Geliştirme Projesi İmzalandı
Türk Patent ve Marka Kurumu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi'nin Sakarya ve Düzcede hayata geçirilmesi bu bölgelerde faaliyet gösteren KOBİlere sınai mülkiyet haklarının etkin kullanımı konusunda danışmanlık ve eğitimler verilmesinin yanı sıra KOBİlerin ürün süreç ve teknoloji inovasyonu yeteneklerinin geliştirmek amacıyla oluşturulan Hezarfen Projesi imza protokolü online törenle gerçekleştirildi.
Çevrimiçi düzenlenen protokol imza törenine; Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Marka ve Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ katılım sağladı.
Toplantıda konuşan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin şu ifadelere yer verdi; KOBİlerin rekabetçi yapılarının güçlendirilmesi ve sınai mülkiyet bilincinin artırılmasını hedefleyen Hezarfen projesini çok önemsiyoruz. Bu projeyi hayata geçiren Türk Patent ve Marka Kurumunu da çok teşekkür ediyoruz. Sınai mülkiyet hakları konusunun KOBİlerimizin en zayıf olduğu konulardan birisi olduğunu düşünüyorum. Bu nedenler biz Düzce Ticaret ve Sanayi Odası olarak her yıl en az bir kez sınai mülkiyet konusu ile ilgili bir bilgilendirme semineri düzenliyoruz. Küresel rekabetin en yoğun yaşandığı dönemleri yaşıyoruz. Rekabet gücünü artıran en önemli faktörün ise yenilik yapma yeteneği olduğu konusunda buradaki herkesin hemfikir olduğundan hiç şüphem bulunmuyor. Yenilik yapma deyince de devreye patent kavramı giriyor. Patent, AR-GE çalışmaları için de en önemli girdi olma özelliğine de sahip bulunuyor. Biraz önce, patent konusunun KOBİlerin en zayıf olduğu noktalardan birisi olduğunu ifade etmiştim. Ulusal patent başvuru sayıları gittikçe yükselmesine rağmen halen arzu edilen seviyede değil. Bunun nedenlerine baktığımızda, KOBİlerin markalaşma yerine daha risksiz olarak değerlendikleri fason üretimi tercih etme eğilimi, marka ve patent işlemlerinin çok bürokratik ve pahalı olduğu konusunda bir algıya sahip olmalarını gösterebiliriz. KOBİlerin yaptıkları yeni buluşlarını ne şekilde koruyabilecekleri, patent ihlali gibi tehlikeli hukuki sonuçlar doğuran süreçlerden nasıl uzak durulacağı gibi konularda kendilerini korumak için Patent Hukuku hakkında temel bilgilere sahip olmaları gerekiyor. Konuya bir de Düzce özelinde bakarsak, Düzcede 2010-2018 yılları arasında toplam 2001 marka tescili, 121 patent,134 faydalı model ve 407 adet faydalı model başvurusu yapıldığını görmekteyiz. 2010 da 127 adet olan marka tescil başvurusu 2018 de 216ya ulaşmıştır. Ayrıca 2010 da sadece 4 adet patent başvurusu varken bu rakamın artarak devam etmesi, 2016 ve sonraki yıllarda yıllık başvuru sayısının 20-25 bandında bulunması ümit vericidir. Bu rakamların sürekli artacağına inanıyorum ve Hezarfen projesi çalışmalarının Düzce ve Sakarya ya değer katmasını temenni ediyorum. ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından KOBİ'lerde inovasyon bilincini yaygınlaştırmak ve fikri mülkiyet hakkında farkındalığı artırmak amacıylaDüzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Marka ve Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu protokol imzaladı.
Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi Nedir?
Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi; kapsamında 2007 yılından bu zamana kadar 13 yıl içinde 16 farklı ilde uygulanmış 629 KOBİmiz danışmanlık hizmeti almak suretiyle faydalanmıştır.
Bu yıl ilimizden firmaların katılabileceği projenin modülleri aşağıdaki gibidir.
Proje 4 Modülden oluşmaktadır:
1.Modül - Genel Farkındalık Semineri; Projenin tanıtılması amacı ile sınai mülkiyet hakları konusunda seminer verilecektir.
2.Modül - Sınai Mülkiyet ve Patent Araştırması Semineri; Projenin ikinci etkinliği olarak; projenin uygulanacağı ilde faaliyet gösteren ve talep eden tüm firma temsilcilerine patent ve patent veri tabanlarının kullanımı, marka ve tasarım konularını içeren Sınai Mülkiyet Hakları ve Patent Araştırması Semineri verilecektir.
3.Modül - Patent Danışmanlığı İçin Firma Ziyaretleri: 30 firmaya sınai mülkiyet uzmanı/uzmanları ile Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi Temsilcileri tarafından danışmanlık hizmeti verilecektir. Bu çerçevede firmaların patent kapasiteleri tespit edilerek firmaların yeni ürün veya üretim metotları konusunda patent araştırması faaliyetleri yürütmelerine katkı sağlanmaktadır.
4.Modül - Raporlama: Projenin uygulanacağı ilde faaliyet gösteren ve danışmanlık hizmeti verilen firmalara inovasyon kapasitelerini ölçümleyen ve öneriler sunan bir rapor hazırlanmaktadır.
TÜM KATEGORİLER