AK Parti Düzce Milletvekili, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ayşe Keşir, 5 Aralık Türkiyede Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Alınmasının yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.
AK Parti Düzce Milletvekili, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ayşe Keşir, 5 Aralık Türkiyede Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Alınmasının yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.
5 Aralık Türkiyede Kadınların Seçme Ve Seçilme Hakkını Almasının Yıldönümü dolayısıyla Düzcenin ilk kadın milletvekili Ayşe Keşir, mesaj yayınladı. Batı ülkelerinden çok daha önce Türkiyede kadınların seçme ve seçilme hakkının tanındığını kaydeden AK Parti Düzce Milletvekili, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ayşe Keşir, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934de Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
Ülkemizde 1934 yılında verilen bu hak 8 Şubat 1935 yılındaki seçimlerde ilk defa kullanılmıştır. 18 Kadın vekilimizle kadınlar mecliste yer almıştır. Fransa ve İtalya gibi ülkeler 1945lerde seçilebilirken, İsviçre'de ise ancak 1971 yıllında seçilme hakkına sahip olmuştur.
İlk mecliste yüzde 4.5 olan Kadın milletvekillerinin temsil oranı, AK Partiye kadar ne yazık ki hiç aşılamadı. 2002 seçimlerinden sonra yüzde 4.4, 2007 seçimlerinden sonra yüzde 9.1, 2011 seçimlerinde ise yüzde 14.4, 7 Haziran 2016 seçimlerinde 17.6, 1 Kasım 2016 seçimlerinde ise 14.7 olmuştur.
Temsilde adaletsizliği gidermek için yaş, kılık kıyafet gibi hususlarda gerekli çalışmalar yine AK Parti döneminde yapıldı. Ayrım olmaksızın ilk kez 7 Haziran 2015 seçimlerinde tüm kadınlar, seçilme hakkını kullandı. Kadının karar alma mekanizmalarında yer almasını ve siyasi temsili eğitim ve istihdam verilerinden bağımsız düşünemeyiz.
Eğitime ve istihdama erişim, kadının siyasi katılım kanallarını besleyen en önemli araçlardır. AK Parti olarak, 2002 den bu yana özellikle kız çocuklarının eğitime erişimi için önemli adımlar attık. Bugün 117 devlet üniversitesi ile her şehirde bir üniversite açarak, kılık kıyafet özgürlüğünü sağlayarak, kız çocuklarının yükseköğrenime erişimi önündeki engelleri tek tek kaldırdık. Üniversite mezunu kadınların yüzde 70i istihdama erişim sağlamaktadır. Üniversite eğitimi, hem kadın yoksulluğu ile mücadelede hem de kadın istihdamını artırmada en önemli araçtır.
Siyasetteki kadın katılımı konusunda daha yapacak işimiz olmakla birlikte yapılan araştırmalar, akademik kadro, üst düzey yönetici başta olmak üzere Türkiye'de bazı meslek gruplarında, kadınların temsil oranlarının, Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir diye konuştu.
TÜM KATEGORİLER