Düzce Üniversitesi İhtisaslaşma Çalışmalarındaki İlk Hasadını Gerçekleştirdi
Düzce Üniversitesi İhtisaslaşma Çalışmalarındaki İlk Hasadını Gerçekleştirdi
Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında düzenlenen ilk Hasat Şenliği Düzcenin Gölyaka ilçesi Hacıyakup köyünde gerçekleştirildi.
Düzce genelinde tıbbi ve aromatik bitki yaygınlaştırma çalışmaları çerçevesinde ilk hasadın gerçekleştirildiği programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Gölyaka Kaymakamı Adem Keleş, Gölyaka Belediye Başkanı Bekir Akbulut, İl Genel Meclis Başkanı Ayfer Yılmaz, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce Ticaret ve SanayiOdası Başkanı Tuncay Şahin, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma KoordinatörüProf. Dr. Halil İbrahim Uğraş,il protokolü, öğretim elemanları, şehir halkı ve basın mensupları katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ihtisaslaşma çalışmalarında şu ana kadar gelinen nokta hakkında bilgiler paylaştı. Çevre alanında tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı, sağlık alanında ise sağlık turizmi çatısı altında geleneksel ve tamamlayıcı tıbbı, stratejik alan olarak belirlediklerini söyledi.
Çalışmaları tabandan tavana yaymak istediklerine vurgu yapan Prof. Dr. Uğraş, köylerde tıbbi bitki üretimi, arıcılık ve tıbbi mantar yetiştiriciliği şeklinde 3lübir model önerdiklerini ifade etti. Gönüllü köylülerle tıbbi bitki üretimi için sözleşmeler imzaladıklarını belirten Uğraş, adaçayı hasadıyla ilk hasadın gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. Fındık zürufunu değerlendirerek istiridye mantarı üretmeye başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Uğraş, 61 çeşit tamamlayıcı tıp bitkisi üretimi için çalışma yürüttüklerini ifade ederek çalışmalara destek olan herkese teşekkür etti.
Programda, Düzce Üniversitesinin ihtisaslaşma çalışmalarına gönüllü olarak destek veren Kaymakçı köyünden Burhan Zoral duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Aromatik bitki üretimi gerçekleştirdiğini söyleyen Zoral, sıfır gübre ve sıfır ilaçla yetiştirdikleri ürünler için destek sağlayan başta Düzce Üniversitesi olmak üzere tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.
Hacıyakup köyü Muhtarı Maksut Şen yaptığı konuşmada, köylülere ait 100 dönümlük arazide tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilebileceğini belirterek bu çalışmalarla köylülerin daha fazla gelir elde edeceğinin altını çizdi.
Programda konuşan Gölyaka Belediye Başkanı Bekir Akbulut, ihtisaslaşma çalışmaları için Gölyakanın seçilmesi dolayısıyla gurur duyduğunu dillendirdi. Çalışmaların hem gelir sağlayacağını hem de sağlık dağıtacağını kaydeden Akbulut, katkı sağlayanlara başarılar diledi.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çok değerli bir günde bir araya geldiklerini dile getirerek Hasat Şenliğinin mutluluk verici olduğunu ifade etti. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesinde desteklenen 5 üniversite arasına seçildiklerini belirten Rektör Çakar, özel olarak tahsis edilen bütçeyeve insan kaynağına sahip olduklarına dikkat çekti.
Tıbbi ve aromatik ürünler, arıcılık, tıbbi mantar yetiştiriciliği ile fındıktan daha fazla gelir elde edilebileceğini vurgulayan Çakar, bu ürünleri ithal etmek yerine üreterek bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını vurguladı. Çiftçilere ücretsiz tohum temini ve ürün yetiştirme eğitimi sağladıklarını söyleyen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, işbirliği anlaşmaları ile üreticileri, ürünlerini satabilecekleri firmalarla buluşturduklarını dile getirerek sözlerini sonlandırdı.
Abhaz Kültür Derneği Avraşa Dans Ekibi ile Gölyaka Kuyudüzü Mahallesi Folklor Ekibinin farklı kültürlere ait birbirinden güzel halk oyunu gösterileri, konuklar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi.
Programın devamında, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve protokol üyeleri tarafından Düzce Üniversitesinin ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında ekimi yapılanSalviaOfficinalis (Tıbbi Adaçayı) bitkisinin hasadı gerçekleştirildi. Program, konuklar için verilen ikramın ardından sona erdi.
TÜM KATEGORİLER