ŞEKER OTO KİRALAMA
HYUNDAİİ
24 Kasım 2024
SEÇ SİGORTA LOGO SON

Girişimcilik Maratonu 2023’ü Kazandılar

​​​​​​​fabrika Atıklarından Yeni Bir Kompozit Malzeme Üreterek Girişimcilik Maratonu 2023’ü Kazandılar

27 Ocak 2023 Cuma 20:41
Okunma
Girişimcilik Maratonu 2023’ü Kazandılar

Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız; Düzce Üniversitesi, Düzce Teknopark, Kapsül Kuluçka Merkezi ve Düzce Teknoloji Transfer Ofisi iş birliği ile düzenlenen Girişimcilik Maratonu 2023’te, BİGES Kompozit takımının birincilik ve patent desteği ödülüne layık görülen  “Atıklardan Kompozit Malzeme Eldesi" projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Düzce Üniversitesi Mimarlık ve Makine Bölümü Öğrencileri Fabrika Atıklarından Yeni Bir Kompozit Malzeme Üretti

Takım kaptanı ve Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Beyza Aslan, Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Setenay Gökçe Sultan Gül ile Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencileri Emin Öztürk ve Ahmet Kömürcü’den oluşan BİGES Kompozit takımı;  260 başvuru ve 64 iş fikrinin yer aldığı ve 18 takımın yarıştığı 48 saatlik uykusuz maraton sürecinde, 30.000 TL'lik birincilik ve patent desteği ödüllerini kazanarak önemli bir başarının sahibi oldu.

Projenin gelişim süreciyle ilgili bilgiler paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız, “Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Düzce ilimizde Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Verimli, düzlük bir ovaya kurulmuş olan ilimizde; iklim değişikliği etkilerinin son raddede hissedildiği, hava, su ve kara kirliliğinin üst noktalara çıktığını üzülerek izlemekteyiz. Şehrimizde pek çok Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunurken, OSB’lerin genişlemesi de gündemdedir. Düzce’de oluşan kirlilik miktarı ve boyutları, şehrin aynı zamanda İstanbul gibi kalabalık bir metropolün su havzası olması sebebiyle kritik öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Yukarıda bahsedilen sıkıntılarla mücadele etmek için bazı yöntemlerin bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Yıldız, “Döngüsel Ekonomi kriterlerinin izlenmesi olarak ifade edebileceğimiz yöntemlerin bazıları; atık miktarlarının azaltması, endüstriyel ürünlerin ‘Yaşam Döngü Değerlendirilmelerinin’ yapılması, endüstriyel simbiyozların kurulması, binaların enerji etkin olarak tasarlanması, yapılı çevrede sürdürülebilirlik kriterlerine göre çevre düzenlemelerinin yapılması, ekolojik yapı malzemelerin kullanılması ve ileri/geri dönüşümün sağlanması olarak örneklendirilebilir.” diye konuştu.

Ekoloji konularının lisans düzeyinde işlendiği derslerin, gençlerin konu hakkındaki farkındalıklarını arttırdığını, genç nesiller olarak kendilerinin bu konu hakkında neler yapabileceklerini araştırmaya yönelttiğini de sözlerine ekledi.

Başarılı Ekibin Kurulum Süreci

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nden Beyza Aslan, Setenay Gökçe Sultan Gül isimli öğrenciler, Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız’dan aldıkları Ekolojik Yapılar dersinin akabinde, benzer düşüncelerle geçen yıl Güz Döneminde harekete geçmeye karar verdi. İlk dönemlerde Peyzaj Mimarlığı 3. sınıf öğrencisi Enver Murat Karababa ile birlikte aynı öğretim üyesinin danışmanlığında yürütülen Mimarlık ve Tasarım Topluluğu’nun (MİTO)  bir alt gönüllü sürdürülebilirlik grubu şeklinde başlayan ekip, bu süreçte Dr. Öğr. Üyesi Murat Solak ile iletişime geçerek, Çevre Mühendisliği öğrencisi Gizem Şemet’i de gruba dahil etti.

İTÜ Çekirdek Yapısı Altında Girişimcilik Eğitimleri Aldılar

İlk başlarda Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) tarafından desteklenen “Yeşil Kampüs Düzce Konuralp Kampüsü” isimli projeye destek vermeye çalışan ekip, sonrasında 2022’nin yaz aylarında, 1512 BİGG Dünya Teknogirişim Sermaye Desteği projesi kapsamında, İTÜ Çekirdek yapısı altında, girişimcilik eğitimleri alarak iş planı oluşturma sürecine girdi.

Çalışmalarını daha çok endüstriyel atıkların farklı yöntemlerle işlevsel olarak entegresini gerçekleştirmek üzere geliştiren ekibin projesine, Motor Sporları Topluluğu akademik danışmanlığını da yürütmekte olan Dr. Öğr. Üyesi Mert Kılınçel (Makine Mühendisi) dahil oldu. Projenin akademik danışmanlığını üstlenerek, ekip üyesi Emin Öztürk’ün (Yüksek Makine Mühendisi) eklemlenmesi teknik destek anlamında oldukça katkı sağladı. Benzer süreçlerden geçerek, Teknoparkta işletme sahibi olan danışmanlarının tecrübelerinden faydalanan ekip, yaz boyunca İTÜ Çekirdekten alınan mentörlüklerin de yardımıyla 90 projeden, son elemeye kalan 14 proje arasına girmeyi başardı.

Fabrikaların Bertaraf Alanına Gönderdikleri Atıklar Azaltılabilecek, Ekonomiye Yeniden Kazandırılabilecek

Üyelerinin zaman içerisinde farklılıklar göstermesine rağmen çalışmalarına devam eden ekip, son olarak Girişimcilik Maratonu 2023 yarışmasına katıldı. Genç ekip, bir fabrikanın atıklarını pilot seçtikten sonra yapı, otomotiv, deniz araçları ve savunma sanayiye entegre edebilecekleri bir kompozit hammaddesi üretmeyi başardı. Bu şekilde farklı endüstriyel simbiyozların da kurulabileceği, oluşturulacak farklı reçetelerle farklı çözümler oluşturulabileceğini vurguladılar. Böylece fabrikaların bertaraf alanına gönderdikleri atıkların azaltılabileceğini, ekonomiye yeniden kazandırılabileceklerini ifade ettiler.

Pek çok ilginç ve yenilikçi fikirlerin yarıştığı Girişimcilik Maratonu 2023’te projelerini jüri üyelerine ve dinleyicilere sunan ekip, 30.000 TL’lik birincilik ve patent desteği ödülüne layık görüldü. Ödülü, Düzce Teknoparkta’ki şirketlerini açmak için ofis mobilyaları alımında kullanacaklarını belirten ekip üyeleri, henüz daha mezun olmadan kendi işlerini kuracak olmanın heyecanını dile getirdiler.

“Gençlere Girişimcilik ve Çevre Konularında Çok Güzel Örnek”

Düzce Üniversitesi öğrencelerinin, gençlere girişimcilik ve çevre konularında çok güzel örnek teşkil ettiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız, “Şimdiden farklı firmalar, atıklarının azaltılması için gençlerimizle iletişime geçmeye başlamıştır. Emeği geçen bütün öğrencilerimizle büyük gurur duymaktayız. Öğrenci topluluklarına bu konularda maddi ve manevi desteklerin arttırılması ile benzer çalışmaların çoğaltılabileceğini, daha temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturulmasına katkı sağlanabileceğini öngörmekteyiz. Girişimcilik Maratonu 2023’te ve MİTO Öğrenci Topluluğunun altın sponsoru olan Fibrobeton Yapı Elemanları San. Tic. An. A.Ş.’ye maddi ve manevi desteklerini hep yanımızda hissettirdikleri için ayrıca teşekkür ederiz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

 

 

SEÇ SİGORTA LOGO SON
Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Şeker Oto Kiralama

TÜM KATEGORİLER

  1. Güncel
  2. Siyaset
  3. Ekonomi ve İş Dünyası
  4. Eğitim
  5. Asayiş
  6. Sağlık
  7. Spor
  8. Sektörel
  9. Kültür Sanat
Düzce Arti Dergisi, Yaşadığınız Kentteki Herşeyin Bir Fazlası.