Düzce Üniversitesinde Veremle Savaş İçin Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Toraks Derneği katkılarıyla, Veremle Savaş Eğitimi Haftasında farkındalık oluşturmak amacıyla panel ve tiyatro gerçekleştirildi.
Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay,Halk Sağlığı Başkanı Uz. Dr. Ökkeş Kepek,Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, kurum temsilcileri,öğretim elemanları, üniversite öğrencileriile Düzce İbn - i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katılım sağladı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz; veremin yıllar önce toplumsal ölümlere yol açan mikro organizma olduğunu belirterek, yapılan aşılamalarla ve tedavi edici çalışmalarla günümüzde verem salgının önüne geçildiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) belirlediği çalışmalar doğrultusunda veremle mücadelenin devam ettiğini katılımcılarla paylaşan Dr. Yılmaz, şehrimizde verem hastası olarak tedavi gören 53 kişi olduğunu ifade etti. Düzenlenen bu tür etkinliklerin farkındalık oluşturmak adına çok önemli olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, etkinlikte emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmazın açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Veremle Savaş Eğitimi Haftasında farkındalık oluşturmak için düzenlenen bu etkinlikten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, herkes için faydalı bir program olmasını temenni etti.
Programın son açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, düzenlenen etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek, Türk Toraks Derneğinin sadece bilimsel çalışmalar yapmadığını; bilimsel, sanatsal ve sosyal programları birleştirmek için elinden gelenin fazlasını yapan bir dernek olduğunu söyledi.
Tedavi Edilmezse Ölümle Sonuçlanabilir
Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalından Dr. Merve Erçelik, verem (Tüberküloz) hastalığının bulaşıcı bir özelliği olduğunu belirterek, veremin dünyada ve ülkemizde sorun oluşturan, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı. Dünyada her yıl 8 ila 10 milyon insanın yeni hasta olarak adlandırıldığını, bunlardan 2 veya 2,5 milyon insanın da verem hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini dillendiren Erçelik, bu bulaşıcı hastalığın tedaviyle yok edileceğini önemle vurguladı.
Veremin erişkinlerde, bulaşıcı hastalıklarda; HIV/AIDS virüsünden sonra ikinci sırada olduğunu söyleyen Merve Erçelik, verem mikrobunun hasta kişiden, sağlıklı kişiye; öksürük, konuşma, şarkı söyleme gibi hava yoluyla bulaştığını ifade etti. Çatal, kaşık ve eşyalarla bulaşma olmayacağını katılımcılarla paylaşan Dr. Erçelik, mikrobun yayılmasını önlemek için de, öksürürken ağzın kapatılması ve yerlere tükürülmemesi gerektiğini belirterek, hastanın kullandığı diğer eşyalar içinse normal bir temizliğin yeterli olacağını sözlerine ekledi.
Veremle Mücadelede Erken Tanı Önemli
En çok bulaştırıcı olan hastaları; akciğer ya da gırtlak veremi olanlar, balgamın mikroskopla incelenmesi sonucunda balgamında mikrop görülenler, akciğer filminde kavite olanlar ve öksüren kişiler olarak sıralayan Dr. Merve Erçelik, küçük mekanların, mekanlarda havalandırmanınolmamasının ya da yetersiz olmasının ve uzun süre hasta ile aynı ortamda bulunmanın, bulaşmayı artıran çevre ile ilgili unsurlar olduğunu ifade etti.
Verem hastalarının erken tanısı ve etkili tedavisinin, hastaların bulaştırıcı olduğu dönemde cerrahi maske kullanımının önemine değinenErçelik, verem hastalarının güneş alan bir odada kalması, bu odanın sık sık havalandırılması ve sigara kullanmaması gerektiğini vurguladı. Yapılan bu uygulamalar sonucunda hastalığın bir başka kişiye bulaşmasının önlenebileceğini belirten Dr. Merve Erçelik, verem hastalığının; akciğerlerde %70-80 oranında görülürken, diğer organlarımızda ise; %20-30 oranında görülebileceğini söyledi.
İlaçlar Bir Gün Bile Aksatılmamalı
Hastalık belirtilerini; 2 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, zayıflama ve iştahsızlık olarak açıklayan Dr. Erçelik, verem hastalığının ilaçlarla tedavi edileceğini, ilaç dışında tedavisinin mümkün olmadığına dikkat çekti. İlaçların birgün bile aksatılmadan düzenli olarak kullanılması gerektiğini ve bu şekilde 6-8 ay süreyle tedavi süresinin olduğunu söyleyen Merve Erçelik, Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu, verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Bu da her vatandaşın görevidir. şeklinde konuştu.
Gerçekleştirilen açılış konuşmaları ve sunumdan sonra Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi mensuplarının hazırlayıp gösterime sunduğu, veremle mücadelede nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Ah Bir Bilsen adlı tiyatro gösterisi sergilendi.
İzleyicilerden büyük beğeni alan tiyatro gösterimi sonrasında, programa katkı sunanlara teşekkür belgesi takdim edildi.
TÜM KATEGORİLER