TEKNOPARK Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Amerika Birleşik Devletlerine giden Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş teknolojinin beşiği Silikon Vadisinden Düzceye bilim köprüsü kuracaklarını ifade etti.
TEKNOPARK Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Amerika Birleşik Devletlerine giden Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş teknolojinin beşiği Silikon Vadisinden Düzceye bilim köprüsü kuracaklarını ifade etti.
Düzcede önemli girişimlere imza atan TEKNOPARKın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gittiği Amerika Birleşik Devletlerinden açıklamalarda bulunan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş Düzcede gelişen ve büyüyen sanayi yatırımlarını bilimsel gelişmelerle entegre bir hale getirmek için incelemeler yaptıklarını vurgulayarak Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya eyaletinde bulunan, dünyanın teknoloji beşiği Silikon Vadisinde yapılan araştırma geliştirme sistemlerini izlemek üzere buraya geldik. Düzcede her gün daha da gelişen ve büyüyen sanayi yatırımlarını teknolojik sistemlerle de desteklemek hatta Düzceyi bir bilim kenti haline getirmek amacıyla fikir alış verişinde bulunuyoruz. Teknolojinin amiral gemisi olan şirketlerin bulunduğu Silikon Vadisinden TEKNOPARKımıza neler katabiliriz, getirebiliriz bunu düşünüyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Sayın Faruk Özlünün de desteklediği bu ziyaretimizin Düzceye çok şey katacağına inanıyorum ifadelerini kullandı.
Silikon Vadisi Ve Teknopark Kavramı
Ülkemizde hemen her üniversitede bulunan dünyada da büyük öneme sahip olan ülke ekonomisine katkılı ve öğrencilere girişimcilerle çalışma fırsatı veren teknolojiyle iç içe olmalarını sağlayan merkezlerdir. Detaya inersek teknoparklar, üniversite ile Ar-Ge çalışması yürütecek firmaları buluşturur, teknoloji ve yönetime dair becerilerin paylaşılmasını sağlar.
Asıl amacı üniversitelerde ve araştırma merkezlerindeki teorik bilgi ve hedefleri teknoloji ile birleştirerek yeni ürünler elde etmek, firma ve kuruluşları teknoloji merkezli olmaya teşvik etmektir. Bu sayede firmalar ile devlet ve diğer kurumlar arasında iş birliği artacak, uygun özelliklere sahip kişilere iş ve girişimcilik fırsatı verilecek haliyle dışa göç önlenecektir. Bu da dışa bağlılığını azaltabilir ve bölge ekonomisi canlanabilir. Kısacası teknoparklar inovasyonu, girişimci ve temelinde bilgi olan firmaları destekler ve yerel ekonomiyi geliştirmeye katkıda bulunur.
Silikon Vadisi Nerede?
İlk olarak bu yer, Amerikanın Kaliforniya eyaletinde San Francisco vadisinde bulunur. İsmini bölgede yoğun olarak silikon çip üretilmesinden alır. Tarihsel gelişimine baktığımızda 1800lü yıllardan bu yana adından sıkça bahsettirmektedir. Altının keşfedilmesiyle hazine avcılarının ilgi odağı olmuştur başta, sonrasında Stanford Üniversitesi açılır ve kampüs yakınında bir şirket kurulur. Ardından tüm bölge teknoloji şirketlerine devredilir, mucitler akın eder bölgeye; radyo, radar vs. ile elektroniğe giriş yaparlar, Nobel ödülleri alınır. Artık dünyanın gözü kulağı bu teknoloji merkezindedir. İlk mikroişlemci, ilk bilgisayar, arama motorları olan Yahoo, Google ve sosyal paylaşım sitesi Facebook burada ortaya çıkar.
Kızışan rekabetle beraber markalarıyla, binalarıyla vadi kopyalanmaya çalışılsa da bu mümkün değildir. Tüm bu dev markaların önemli bir ortak özelliği vardır ki aynı üniversiteden mezun olan kuruculara sahiptirler.
TÜM KATEGORİLER