ŞEKER OTO KİRALAMA
HYUNDAİİ
24 Kasım 2024
SEÇ SİGORTA LOGO SON

Düzce Üniversitesi’nden Mantar Üretiminde Bir İlk

Düzce Üniversitesi, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma Ve Uygulama Merkezi Bünyesinde Yılın İkinci Mantar Hasadını Gerçekleştirdi.

22 Temmuz 2022 Cuma 10:56
Okunma
Düzce Üniversitesi’nden Mantar Üretiminde Bir İlk

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Çevre ve Sağlık alanlarında, Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite olarak katma değerli çalışmalar yürüten Düzce Üniversitesi, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde yılın ikinci mantar hasadını gerçekleştirdi.

Bölge üreticilerini destekleyerek örnek çalışmalara imza atan Düzce Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen hasat etkinliğine; Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İdris Şahin ve Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Genel Sekreter Hasan Sadi Ateş, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut, Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay ile Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Haydar Göksu katıldı.

Daha önce DÜTAGAM bünyesinde, tıbbi ve yenilebilir mantarlardan Şitaki mantarı (Shiitake) yetiştirilmesinin ardından, bu kez de buğday sapı, pirinç kavuzu, kayın talaşı, fındık zürufu, fındık budama atıkları ve filtre kahve atıkları olmak üzere, altı farklı tarımsal atıktan çeşitli oranlarda kombinasyonlar oluşturarak yetiştirilen yemeklik mantar olan İstiridye (Pleurotus ostreatus) mantarı, katılımcılar tarafından hasat edildi.

DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bölgemizde tarımsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan ve hiçbir ekonomik değeri olmayan, çevresel problemlere yol açan atıkları, tıbbi ve yenilebilir mantarlar gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz. Ülkemizde ve dünyada şimdiye kadar fındık dalı budama atıklarından istiridye mantarı üretilmediğini tespit ettik ve Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde, fındık budama atıklarında İstiridye mantarı yetiştirerek dünyada bir ilki başardık.” şeklinde konuştu.

DÜTAGAM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Korkut ise Merkez bünyesinde yetiştirilen İstiridye mantarlarının 1 hafta içerisinde tamamının hasat seviyesine geleceğini belirterek, “Fındık budama atıklarından mantar üretimine yönelik uluslararası patent başvurumuzu da yapmış olacağız. Ayrıca Türkiye’ de kahve posası atıklarından mantar üretilmediğini de gördük ve ilk defa kahve posası atıklarından mantar üreterek ülkemizde bir ilke daha imza attık.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Etkinliğin sonunda Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç ve katılımcılara hasat ettikleri İstiridye mantarları hediye edildi.

SEÇ SİGORTA LOGO SON
Yorumlar
Kalan karakter sayısı : 1000

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Şeker Oto Kiralama

TÜM KATEGORİLER

  1. Güncel
  2. Siyaset
  3. Ekonomi ve İş Dünyası
  4. Eğitim
  5. Asayiş
  6. Sağlık
  7. Spor
  8. Sektörel
  9. Kültür Sanat
Düzce Arti Dergisi, Yaşadığınız Kentteki Herşeyin Bir Fazlası.