Düzce Üniversitesi’nde "Ulusal Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar ve Botanik Müzeleri Çalıştayı" Başladı
Düzce Üniversitesinde Ulusal Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar ve Botanik Müzeleri Çalıştayı Başladı
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Orman Fakültesi Herbaryumu, Flora Araştırmaları Derneği ve çeşitli kurumların iş birliğiyle düzenlenen Ulusal Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar ve Botanik Müzeleri Çalıştayı Cumhuriyet Konferans Salonunda başladı.
Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Flora Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç, sinema sanatçısı Dr. Ediz Hun, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar, alanında uzman konuklar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar, Botanik Müzeleri, Tohum ve Gen Bankalarının Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilirliğindeki Rolü temalı çalıştayın açılış konuşmasını, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy gerçekleştirdi.
Çok önemli bir konudaki çalıştaya ev sahipliliği yaptıklarını belirten Prof. Dr. Necmi Aksoy, Sistem nasıl bir bütünse, botanik bahçeleri de sistemin önemli parçalarından birisidir. Bir botanik bahçesi, herbaryumsuz, müzesiz olmaz. Biz de doğaya botanik bahçesi vasıtasıyla bilimsel bir bakış açısı kazandırıyoruz. şeklinde konuştu. Ülkemizde gelecekte botanik bahçeleriyle örülmüş bir ağ sisteminin önemine değinen Prof. Dr. Aksoy, Dünyaya bırakacağımız güzel bir ülke hayaliyle burada bulunuyoruz. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. ifadelerini kullandı.
Programda konuşan Flora Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç, Flora Araştırmaları Derneğini bu tür bilimsel faaliyetlere destek olan bir dernek şeklinde nitelendirdi. Bu bilimsel çalışmaların devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. Zeki Aytaç, başarılı ve faydalı bir çalıştay temennisiyle sözlerini sonlandırdı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Düzcenin kendisinin bir botanik bahçesi olduğunu ifade ederek çalıştayın Düzcede ve Düzce Üniversitesinde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Protokol konuşmalarının ardından çalıştayın açılış oturumuna geçildi. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlunun moderatörlüğündeki oturumda; Resimli Türkiye Florası, Türkiyede Botanik Tarihi Üzerine Düşünceler, Botanik Bahçelerinde Endemik Bitki Yaşamı, Botanik Bahçeleri ve Gen Bankaları ve Botanik Bahçeleri Tasarım Kriterleri başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Açılış oturumunun sonrasında usta sinema sanatçısı Dr. Ediz Hun, Mutluluğa Giden Yol: Doğa Sevgisi" başlıklı konuşmasıyla duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Doğayı sevgiyle korumanın önemine vurgu yapan Dr. Ediz Hun, doğayı korumada bilimsel yaklaşımların yeterli olmadığına dikkat çekerek doğayı sevgiyle kucaklamanın önemi üzerinde durdu.
Dr. Ediz Hunun sunumunun ardından Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Kaptanın piyano dinletisi ilgi ve beğeniyle takip edildi.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümü, Bitkiler ve Doğa Üzerine başlıklı sergilerin açılışıyla başladı. Botanik bahçeleri, arboretumlar, herbaryumlar ve botanik müzelerin dünya ve ülkemizdeki mevcut durumuyla ilgili çağrılı ve sözlü sunumların yapıldığı oturumlarla devam eden çalıştayın ilk günü, oturumlar ve gala yemeğinin ardından sona erdi.
TÜM KATEGORİLER