Milli Yerli ve Evrensel Oyuncak Sürecinin İlk Aşaması Düzce Üniversitesi Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Düzce Üniversitesi, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile Düzce Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yürütülen milli, yerli ve evrensel oyuncak üretimi sürecinin ilk aşaması, Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Değerlerimiz Kültürümüz ve Çocuklarımız: Milli Oyuncak başlıklı çalıştayla gerçekleştirildi.
Milli oyuncağın sahip olması gereken niteliklerin ortaya çıkarılması amacıyla Düzce Üniversitesi Rektörlük Çalıştay Salonunda düzenlenen programa; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yılmaz Özdemir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Fuat Şimşek, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ertan Taşlı, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. İdris Şahin, il ve ilçe protokolü ile farklı bilim dallarına mensup akademisyenler, oyuncak firmalarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Düzce Üniversitesi öncülüğünde milli, yerli ve evrensel oyuncak üretim sürecinin ilk adımı olan çalıştayda, Düzce Üniversitesi Rektörlük Binasında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğr. Gör. Celil Ataseverin Değerlerimiz, Kültürümüz ve Oyuncaklarımız isimli oyuncak sergisi de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Onursal Başkanlıklarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ile Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakarın yaptığın çalıştayın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı yaptı.
Milli oyuncak süreciyle ilgili bilgiler vererek sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, kültürümüzü, değerlerimizi ve medeniyetimizi yansıtan oyuncak karakterlerini üretecek bir organize sanayi bölgesi kurulması hedefinin hayata geçirilmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Düzce Üniversitesi, PAGEV ve Düzce TSO arasında protokol imzalandığını ifade etti.
1 Milyar TLlik Yatırımla 2 Bin Kişiye İstihdam
Protokolün, Düzcenin Gümüşova ilçesinde bir oyuncak organize sanayi bölgesi kurulmasına ve burada üretilecek oyuncaklara, hukuki dayanak sağladığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, bu OSBnin 1 milyar TLlik yatırımla 1250 dönümlük alana kurulması, 2 bin kişiye istihdam sağlaması ve yıllık 350 milyon dolar ciro elde ederek Düzcedeki kişi başına düşen gelire yüzde 10luk katkı sağlamasının beklendiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, bu çalıştayda, milli ve yerli oyuncak karakterinin taşıması gereken niteliklerinin ortaya çıkarılacağını belirterek sözü Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakara bıraktı.
Ülkemizin çeşitli şehirlerinden gelen katılımcılara teşekkürlerini ileten Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çalıştaydan çıkacak sonuçların hayırlar getirmesini temenni etti. Milli oyuncak sürecinin 6 ay gibi çok kısa bir süre önce başladığını ifade eden Rektör Çakar, bu çalıştayda milli, yerli ve evrensel oyuncağın hangi niteliklere sahip olacağının belirleneceğini söyledi.
Çocuklara Milli Bilinci Aşılayacak Oyuncak Bu Topraklardan Çıkacak
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının liderliğinde Düzcede bir oyuncak organize sanayi bölgesi kurulacağını dile getiren Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bölgesel kalkınma ve ekonomik katkıları dışında, Düzce Üniversitesi olarak sürece hangi alanlarda destek vereceklerine ilişkin çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi. Çocuklara milli bilinci aşılayabilmek amacıyla projenin bu topraklarda ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Çakar, sürecin ikinci aşamasında milli oyuncakla ilgili yarışma düzenleneceğini ve çalıştaydan çıkan sonuçların, yarışmanın ana konusunu oluşturacağını dillendirdi.
Çalıştayın iki oturum şeklinde 6 masada gerçekleştirileceğini söyleyen Rektör Çakar,, her masada sosyolog, pedagog, sanat tasarımcısı, grafiker, tarihçi, ilahiyatçı ve birçok alanda yerli ve yabancı uyruklu katılımcıların farklı katkılar sunacağına dikkat çekti. Çalıştay sonucunda çıkarılan fikir ve önerilerin hem bölgenin hem de ülkenin yerli, milli ve evrensel oyuncak üretimine katkı sağlaması temennisinde bulunan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, başta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere destek veren herkese teşekkür etti.
Hedef İlk Üç Yılda Türkiyenin İhtiyacı Olan Oyuncağın Yarısını Üretmek
Oyuncağın derinlikli bir konu olduğunu ve sanayi dışında eğitim ve kültür gibi farklı boyutları bulunduğunu belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, konuyla ilgili kurumların farklı çalışmalar içerisinde olduğunu fakat günümüze kadar ortak çalışma yürütülemediği için çalışmaların ekonomik değere dönüşemediğinin altını çizdi.
Bakanlık olarak Düzce Üniversitesi bünyesinde konuyla ilgili sinerji oluşturmak istediklerinden söz eden Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, dünya oyuncak piyasasının ekonomik değerleriyle ilgili bilgiler paylaştı. Dünya oyuncak pazarının 5 yıllık ortalamaya göre 110 milyar dolarlık hacmi olduğunu ve bunun 50 milyar dolarlık kısmının Çin tarafından üretildiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıçaslan, Türkiyenin ise yılda 700 milyon dolarlık ithalat yaptığını söyleyerek, kurulacak oyuncak kümesiyle ilk üç yıl için Türkiyenin ihtiyacı olan oyuncağın yarısını yani 350 milyon dolarlık üretim hedeflediklerine dikkat çekti.
Düzcenin yıllık 7.5 milyar TLlik katma değer ürettiğini işaret eden Kılıçaslan, Oyuncak OSBnin Düzcenin bu üretimine yüzde 19luk ciddi bir katkı sağlayacağını vurguladı. Sadece plastik değil, ahşap, metal oyuncak ile yazılım ve elektronik oyuncak üretilmesini de önemsediklerini ve sürecin bu doğrultuda planlandığını belirten Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, bu çalışmanın bir Türkiye projesi olduğunu ve bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
Milli Oyuncakta Yazılım Boyutu Önemsenmeli
Çalışayı çok önemli ve anlamlı bulduğunu belirterek konuşmasına başlayan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, konunun sadece Gümüşovada oyuncak OSB tesisleri kurmak olmadığını, milli oyuncağı yansıtan yazılım ve tasarımların ortaya çıkarılmasının da gerekli olduğuna dikkat çekti.
Çizgi filmlerin ve animasyonların hep yabancı menşeli olduğunu söyleyen Vali Dağlı, özellikle yazılım konusu üzerinde durarak milli kültüre uygun oyuncak üretilmesi projesinde tüm kurumların elini taşın altına koyması fikrini dile getirdi. Sadece plastik değil, Düzcenin önemli potansiyellerinden olan ahşabın oyuncaklarda da kullanılmasının faydalı olacağını söyleyen Zülkif Dağlı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ile Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başta olmak üzere projeye destek veren herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının sonrasında milli oyuncak konseptinin belirlenmesine yönelik oturumlar gerçekleştirildi. Oturumlarda, konuyla ilgilenen farklı alanlara mensup uzmanlar, akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşan iç ve dış paydaşlar, milli oyuncağın hangi özellikleri taşıması gerektiğiyle ilgili fikir ve önerilerini paylaştı.
Çalıştayda; milli oyuncağın hangi değerleri aşılaması gerektiği, toplumsal cinsiyetin oyuncak seçimi üzerindeki etkisi, Türk kültürünün ayırt edici özelliklerinin oyuncaklara nasıl yansıtılabileceği, Türk mitolojisinden ilham alan oyuncakların nasıl olması gerektiği gibi konuların yanı sıra aile içi iletişimi güçlendiren oyuncağın özellikleri, milli bilincin kazandırılmasında ve milli kimliğin inşasında oyuncakların nasıl konumlandırılabileceği soruları ışığında çalıştay sonuç raporu hazırlandı.
Değerlerimiz Kültürümüz ve Çocuklarımız: Milli Oyuncak başlıklı çalıştay, sonuç raporunun okunmasının ardından sona erdi. Çalıştay sonuç raporu düzenlenerek, http://millioyuncak.duzce.edu.tr/ internet adresinden kamuoyuyla paylaşılacaktır.
TÜM KATEGORİLER