Düzce Belediyesi, Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla Gıda A.Ş. kullanılabilir gıda maddelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bir protokol imzaladı.
Düzce Belediyesi, Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla Gıda A.Ş. kullanılabilir gıda maddelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bir protokol imzaladı.
Düzce Belediyesi, gıda bankalarının yetkinlik ve kapasitelerini artırmaları amacıyla faaliyet gösteren Gıda Kurtarma Derneği ile iş birliğinde, zincir marketler ve üreticilerden gelen tüketilebilir durumdaki gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için örnek bir proje başlattı. Projenin teknolojik alt yapısı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının seçtiği 9 girişimden biri olan teknoloji girişimi Fazla Gıda A.Ş. tarafından sağlanacak.
Tüm dünyada önemli bir sorun haline gelen gıda atık kaybı ve kontrolsüz tüketimin önlenmesi için gerekli iletişim çalışmalarının oluşturulması amacıyla hazırlanan proje ile Düzce Belediyesi ve Gıda Kurtarma Derneği tarafından zincir market ve üreticilerden gelen tüketilebilir durumdaki gıdalar teknolojik destek sağlayan Fazla Gıda A.Ş.nin de desteği ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
Düzce Belediye Meclis Üyesi ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Koordinatörü Gönül Asuk hazırlanan projenin ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüreceğini belirterek şu açıklamayı yaptı: Düzce Belediyesi olarak; teknoloji, insan kaynağı, finansal destek gibi farklı alanlarda destek programlarının devreye alınması ve gıda bankalarının sürekli gıda bağışı bulunması gibi konularda faaliyet gösteren Gıda Kurtarma Derneği birlikte gerçekleştireceğimiz işbirliği gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumundaki gıdaların yeniden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Türkiyede her sene 65 milyon ton gıda çöpe atılmaktadır. Bu iş birliği ile gıda atığı ve kaybını önlemek için farkındalık,eğitim ,birliktelik ve kapsamlı, sistematik bir değişim için önemli bir adım atılmış olacaktır . Bu işbirliği , yalnızca kendi bölgemizde sınırlı kalmayıp diğer cevre illerdeki gıda artığını da önleyerek, oluşan tüketilebilir gıdaların israfını önüne geçilmesi için başlatılan bir harekettir.
Asuk açıklamasında projeye yerel marketlerden de destek beklediklerini belirterek Türkiyenin gıda atığı toplamda yıllık 214 milyar TLdir. Döngüsel ekonomiyle bu rakamın minimum yüzde 10 u yani ortalama 20 milyar TL lik kısmı tasarruf olarak sağlanabilir. Oluşan gıda atığının yüzde 60ı engellenebilir durumdadır. Fazla gıda şu ana kadar gerçekleştirdiği iş ortaklarında yüzde 70 seviyesinde bir kurtarma başarısına ulaşmıştır. Sıfır atık kampanyası kapsamında gerçekleştirilen bu anlaşma ile Düzce Belediyesi hem ihtiyaç sahiplerine ulaşacak hem gıda atığını önleyecek hem de bu konuda farkındalık yaratmış olacaktır. Bu anlamda Düzcedeki yerel marketlerimizi de bu çalışma sisteminin bir parçası olmaya davet ediyoruz dedi.
TÜM KATEGORİLER