Çöplerin Gübre Olarak Toprakla Buluşması Sağlanacak
TÜBİTAK YETKİLİLERİ NUMUNE ALMAK İÇİN DÜZCEDE
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) yetkilileri Düzceye gelerek, Düzce İli Katı Atık Birliği (DİKAB) ile Ağustos ayında imzalanan sözleşmenin ardından çalışmalarına başladı. Yetkililer tesisten gübre üretmek için numuneler alarak analiz için geri döndü.
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlünün şehrin çöp sorununu tarihe gömen işletmeyi faaliyete geçirmesinin ardından, tesisten çıkan atığın gübre olarak yeniden toprakla buluşturulması adına yaptığı girişimler hızlandı.
Çöpten gübre üretilerek ekonomiye geri kazandırılması adına ilk adımı Şubat ayında atılan ve bu yönde TÜBİTAK-MAM ve Ege Üniversitesi ile akademisyenleri ile bir araya gelen Başkan Özlü, Ağustos ayında ise DİKAB ve TÜBİTAK-MAM arasında atılan imza ile çalışmalara başlamıştı.
Çıkan atığın gübre ve toprak iyileştirici ürün olarak kullanılabilmesi, organik kökenli atık maddelerin gübre olarak tekrar toprağa kazandırılması ve çevrenin korunmasının sağlanmasına yönelik atılan adımın ardından TÜBİTAK-MAM yetkilileri Düzceye geldi. Tesisin durumu ve çöp değerlerine yönelik incelemelerde bulunan yetkililer, çalışmaların sağlıklı şekilde yürütülmesi adına analizler gerçekleştirmek için numune aldı.
TÜBİTAK yetkililerin tesisi ziyareti ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Özlü, Kısa süre önce DİKAB ve TÜBİTAK MAM arasında imzaladığımız sözleşmenin karşılığını almaya başlıyoruz. Tesisimiz ile ilgili teknik çalışmalar devam ediyor. Tesisi ziyaret eden heyet gerekli numuneleri aldılar. Analizler sonucunda izleyeceğimiz yolda daha net ortaya çıkmış olacak. Kapsamlı çalışmalarla ekonomik değer olarak hep birlikte geri dönüşümüne şahitlik edeceğiz. Kentimizi temiz tutmanın yanında atıklardan elde edilen gübre ile zengin bir toprağa kavuşacağız dedi.
TÜM KATEGORİLER