T.C Kültür Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Üniversitemiz ve Düzce Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğiyle gerçekleştirilen4. Düzce Otları Tyche Bereket Festivali Düzce Üniversitesinin ev sahipliğinde başladı.
T.C Kültür Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Üniversitemiz ve Düzce Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğiyle gerçekleştirilen4. Düzce Otları Tyche Bereket Festivali Düzce Üniversitesinin ev sahipliğinde başladı.
Düzce Üniversitesinin2 gün süresince ev sahipliği yapacağı ve 5 gün sürecek olan etkinliğin açılışına; Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, akademik birim yöneticilerimiz, Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ulviye Dikmen, Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi temsilcileri, şehrimiz, bölgemiz ve ülkemizin her bölgesinden doğal hayatseverler katıldı.
Biyolojik Çeşitlilik Fotoğraf Sergisi açılışıyla başlayan Festival, açılış konuşmalarıyla devam etti. Açılışta Programın ilk konuşmasını gerçekleştiren Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ulviye Dikmen Tarihten gelen bereketi, Düzcenin bugünkü bereketiyle birleştirdik ve şehrimiz topraklarına armağan ettik. Festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. şeklinde konuştu.
Kadın Meclisi Başkanı Ulviye Dikmenin konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesinin endemik ve tıbbı bitkiçeşitliliği üzerine yaptığı çalışmalara değinerek, Üniversitenin, Yükseköğretim Kurulu ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında aday olan 40 üniversite arasından seçilerek desteklenmeye hak kazandığını katılımcılarla paylaştı. Yaptığı başarılı proje ve çalışmalarla desteklenecek 5 üniversite arasına girmeyi başardığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bu destek sayesinde 73 milyon TLlik bir bütçeyi bölgemize getirdiğini katılımcılarla paylaştı. Bölgemize kazandırılan bu bütçenin çevre ve sağlık alanında yapılacak olan projelere ayrıldığını belirten Düzce Üniversitesi Rektörü, ÜniversiteninFestivalle en örtüştüğü yerin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında yapılan çalışmalar olduğunu ifade etti.
Bölgemizin çok büyük bir tıbbi bitki çeşitliliğine sahip olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, ülkemizin tıbbı bitkilerin büyük bir bölümünü yurt dışından ithal ettiğini belirterek, bölgemizin bitki çeşitliliği bakımından şanslı olduğunu ve bu şansın da kalkınma odaklı düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Düzce Üniversitesinin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalara da değinen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Bütün ilçelerimizde bütün muhtarlarımızla görüşüp, bir prototip köy oluşturma aşamasına geldik. Yaklaşık 300 dönüme yakın bir arazi planlaması yaparak, burada yetişecek olan bitkilerin altyapısını oluşturmaya başladık. Bunların çoğunun köy arazisi olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. dedi.
Festivalin, Düzcenin kalkınmasına ve tanıtımına da katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, festivale büyük bir emek veren Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ulviye Dikmene, kent konseyine ve Belediye Başkanı Dursun Aya teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakarın konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, yaptığı konuşmada, belediye olarak çevre planlamasında çalışmalar yaptıklarını belirterek, tarımsal ilaçlamalarda yapılan yanlışların düzeltilmesi için girişimlerde bulunduklarını katılımcılarla paylaştı.
4. Düzce Otları Tyche Bereket Festivaline gösterilen ilgi ve alakadan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getiren Belediye Başkanı Dursun Ay, programa katkı sunan herkese teşekkür etti.
Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından, düzenlenen atölye çalışmaları, ziyaretçilere uygulamalı olarak gösterildi. Derler ki Kasnak Atölyesi: Yaraları Nakşetmek için Kasnağını Al Gel başlıklı çalışmada Muteber Yöğnük;Yemeklik ve Tıbbı Bitkileri Tanıma atölyesinde Prof. Dr. Necmi Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan, Öğr. Gör. Serdar Aslan; Prusias ad Hypium Antik kenti Kazısı Bulguları atölyesinde ise Doç Dr. Emre Okan bilgi ve birikimlerini ziyaretçilerle paylaştı.
İlk günün son programında ise Refik Kadıoğlu ve Güneşin Aydemir ile informans başlıklı çalışmayla Kaz Dağlarından, Kaçkar Dağlarına; müzik, masal, insan gibi konular anlatıldı.
Programın 2. gününde ise Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Geleneksel Tıpta, Kalite ve Standardizasyon Çalıştayı düzenlenerek geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında ulusal standartların belirlenmesine yönelik bilim insanlarının yaptığı çalışmalar katılımcılarla paylaşıldı.
Üniversitemizde gerçekleştirilen iki günlük programın ardından 4. Düzce Otları Tyche Bereket Festivali 4-6 Mayıs tarihlerinde Anıt Parktaki stantlarda ve düzenlenecek çeşitli kültürel etkinliklerle devam edecek.
TÜM KATEGORİLER